Rusland tilbageholder polak og brite for spionage

  Cobasna_russisk_våben_i_Moldova

  Rusland bevogter stadig et tidligere sovjettisk våbenlager i Moldova, selv om republikken siden 2001 har bedt russerne om at fjerne lageret. Foto: ScoopWeb.


  MOSKVA: På et møde tirsdag i det russiske parlament, Dumaen, kom det frem, at en polak og en brite er tilbageholdt af Rusland, mistænkt for spionage.


  En polsk og en britisk mand er blevet tilbageholdt af russiske soldater i det moldaviske autonome område, Transdnestrien, mistænkt for spionage. Kun 2 kilometer fra grænsen til Ukraine.

  Arbejder for OSCE

  Begge mænd, der arbejder for den internationale sikkerheds og samarbejdsorganisation, OSCE, blev tilbageholdt af russiske soldater i nærheden af byen Cobasna, hvor der ligger et stort tidligere sovjetisk ammunitionslager.

  Krav om rømning

  Transdnestrien betragtes af Republikken Moldova som et autonomt område inden for landets grænser, men er ikke en selvstændig republik.

  Moldova løsrev sig fra Rusland i 2001, hvor landet samtidig bad Moskva om at udfase og tømme våben- og ammunitionslageret. Men trods de mange år der er gået, er der ikke kommet skred i processen, og de russiske soldater bevogter fortsat lageret, selv om området ikke længere er under Rusland.

  Kender hinanden

  De russiske myndigheder oplyser endvidere, at de to fængslede mænd har kendt hinanden siden 2008, hvor de samarbejdede i republikken Sydossetien, da Rusland var i krig med Georgien. Det er de eneste oplysninger om de to mænd, der kom frem i går i det russiske parlament.

  Russere på begge sider

  Der er foreløbig ingen officiel polsk kommentar til oplysningerne, men udenrigsminister Radek Sikorski sagde på et møde i København, at Rusland naturligvis skal sikrer sine grænser, men at problemet med russerne er, at der skal være russere på begge sider af grænsen, før Rusland mener at en grænse er sikker.

  Anden anholdelse

  I sidste uge blev en amerikansk statsborger, Ryan Fogle, anholdt i Moskva og udvist af landet. Rusland hævder han er spion, og de russiske medier viste Fogle sammen med en ”spion-pakke” der indeholdt flere parykker.