Rusland truer alt og alle omkring Østersøen

  sergei-lavrov_rusland

  Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov truer nu åbent flere lande omkring Østersøen med militære reaktioner på grund af det øgede nordiske og baltiske sammenhold i NATO-regi. Arkivfoto.


  KØBENHAVN: Et amerikansk og et russisk fly var tæt på en kollision i Østersøen, og Rusland truer nu både Sverige, Letland, Estland, Litauen og Polen.


  Der er ikke meget fred over Fredens Hav i øjeblikket. Det var ellers de russiske kommunisternes betegnelse for Østersøen i 1970’erne og 1980’erne.

  Krigsretorik

  Rusland truer Sverige med militære reaktioner, hvis de neutrale svenskere vælger at blive medlem af NATO. – Rusland truer også de baltiske lande, og kalder dem for ”utaknemlige” over at Sovjetunionen gav dem deres frihed i 1991. – Et amerikansk og et russisk fly var 30 meter fra hinanden i Østersøen, og Rusland beskylder Polen for at have påsejlet en russisk ubåd i internationalt farvand. – Putins rockerbande står og banker på Polen for at komme ind på provokationstur til Berlin. – Det anstrengte forhold mellem USA, NATO og EU på den ene side – og Rusland på den anden – er i kraftig forværring.

  Rusland truer Sverige

  – Rusland kommer til at reagere, hvis Sverige går med i NATO, verdens største militære samarbejde, siger Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov i et eksklusivt interview i den svenske avis Dagens Nyheter. Da han bliver spurgt om, hvilken reaktion der kan blive tale om, siger han, at det er op til Ruslands militær og forsvarsministerium at afgøre.

  Ren business

  – Det er hver lands ret at beslutte formerne for sin sikkerhed, men man må forstå, at hvis militær infrastruktur nærmer sig Ruslands grænser, kommer vi givetvis til at vedtage nødvendige, militærtekniske foranstaltninger. Det er der ikke noget personligt i, det er bare ren business, siger Lavrov til avisen.

  Unødvendige udtalelser

  Sveriges statsminister, Stefan Löfven, reagerer kraftigt på den russiske ministers udtalelser over for nyhedsbureaet TT, hvor han kalder dem for »unødvendige«. – I Sverige bestemmer vi selv vores forsvars- og sikkerhedspolitik. Intet andet land styrer det end os, siger Löfven og fortsætter:

  – Vi bestemmer selv, hvad vi gør i Sverige. Det er ikke noget, som noget andet land har anledning til at have en mening om. Sergej Lavrovs udtalelser har fået det svenske udenrigsministerium til at indkalde Ruslands ambassadør til en samtale, siger ministeren til avisen.

  Baltere er utaknemlige

  Lavrov sagde også i interviewet, at han synes de baltiske lande har været utaknemmelige, fordi Rusland lod dem få selvstændighed uden vold i 1990’erne. Sovjetunionen brød sammen i 1991, og Danmarks daværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen var den første statsleder der anerkendte de baltiske lande.

  Polske problemer

  Rusland er også på aktuel fornyet katastrofekurs med Polen. Russerne har meddelt, at en russiske og en polsk ubåd stødte sammen i Østersøen fornylig, og at den polske ubåd må have assistance, mens den russiske kunne sejle videre til Sankt Petersborg. Men det afvises i Warszawa.

  Afviser påstand

  Bartlomiej Misiewicz, der er talsmand for det polske forsvarsministerium siger:

  – Der har ikke været nogen kollision mellem polske og russiske skibe. Det er russisk propaganda, og de søger problemer, hvor der ikke er nogen. Ministeriet oplyser desuden, at den omtalte ubåd har været i Gdansk bugten den seneste tid og slet ikke i nærheden af det påståede ”gerningssted”.

  Rockere mod Berlin

  Der er også diplomatiske problemer med den russiske rockergruppe Nattens Ulve, som står foran den polske grænse for at køre den rute, som den Røde Hær brugte, da de befriede Berlin i maj 1945. Polen har nægtet dem indrejse, og Moskva har protesteret og kaldt den polske ambassadør til samtale.

  NATO topmøde

  Spændingerne i Østersøen stiger forud for NATO topmødet i Warszawa i juli.