Russisk protest over polske signaler om atomvåben

  nato_er_bekymret_over_russisk_angreb_paa_polen_polennu

  Ruslands repræsentant ved NATO Aleksandr Grushko protesterer over polsk ønske om adgang til atomvåben, og kalder NATOs atomprogram i strid med NATOs egne grundregler. Foto: NATO.


  BRUXELLES: Ruslands repræsentant i NATO protesterer over den polske regerings signaler om, at Polen ønsker adgang til NATOs atomvåben.


  Polens regering har de seneste dage udsendt blandede signaler om en mulig fremtidig deltagelse i NATOs atomprogram, der gør det muligt for NATO-lande at få adgang til andre NATO-landes atomvåben.

  Det fik mandag Ruslands repræsentant ved NATO til i kraftige vendinger at protestere imod ideen.

  Overtræder NATOs regler

  – Vi har flere gange påpeget over for NATO, at programmet ikke stemmer overens med alliancens grundlæggende regler om ikke-spredning af atomvåben, sagde Ruslands repræsentant ved NATO Aleksandr Grusjko til gazeta.ru.

  Grusjko sagde videre, at Rusland regner med, at NATO vil overholde de forpligtelser, som blev indgået i 1997, om at NATO-landenes atomvåben ikke bliver flyttet tættere på Rusland.

  Blandede polske signaler

  Den russiske protest kommer ovenpå en række blandede signaler fra Polen omkring adgangen til NATOs atomvåben. Torsdag sagde Polens viceudenrigsminister Tomasz Szatkowski, at det skal overvejes, om Polen kan deltage i NATOs atomprogram.

  Søndag meldte det polske udenrigsministerium officielt ud, at det ikke er Polens politik at forsøge at komme med i atomprogrammet.

  Samme aften sagde en højtstående politiker fra det polske regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS) Jacek Sasin dog, at det ville være “en god ting”, hvis Polen kunne deltage i atomprogrammet, og det har skabt tvivl om Polens holdning både i og uden for landets grænser.

  Kan undergrave tilliden til Polen

  Polens tidligere forsvarsminister Tomasz Siemoniak fra partiet Borgernes Platform (PO) kritiserer tirsdag morgen den polske regerings håndtering af sagen, og siger, at den nu truer med at undergrave tilliden til Polen hos de øvrige NATO-lande.

  – Nu har vi givet alle dem, der er skeptiske i forhold til at styrke NATOs østlige flanke et meget stærkt argument for, at polakkerne er useriøse, eftersom de taler om atomvåben, siger Siemoniak til TVN24.