Sidste leder under kommunismen general Jaruzelski er død

  Generalen_og_Lech_Walesa_org

  De to tidligere kamphaner, general Jaruzelski (tv.) der døde i dag, og hans afløser som statsoverhoved i 1990 – Lech Walesa – sammen på et hospital, da Walesa skulle besøg sin søn Jaroslaw, der var kommet galt afsted i en motorcykelulykke. Arkivfoto.


  WARSZAWA: General Wojciech Jaruzelski, der ledede Polen under den kommunistiske krigsretstilstand i 1981 er død på et militærhospital i dag.


  Den tidligere leder i Polen under kommunismen, Wojciech Jaruzelski, døde i dag klokken 15:24 – 90 år gammel. Den 6. juli kunne han være blevet 91. Han var kommunistisk leder fra 1981 til 1985, og statsoverhoved fra 1985 til 1990, hvor han blev erstattet af den demokratisk valgte Lech Walesa. Det var den kontroversielle general der stod bag krigsretsstilstanden i december 1981.

  Han døde i dag, efter at han for to uger siden fik et slagtilfælde, og blev bragt til det militære hospital, hvor han døde sidst på eftermiddagen.

  Professionel soldat og politiker

  Fra 1947 var Wojciech Jaruzelski medlem af det polske kommunistparti (Polska Partia Robotnicza, PPR).
  I 1956 blev Wojciech Jaruzelski udnævnt til general og i 1960 chef for Forsvarets politiske ledelse.
  Wojciech Jaruzelski blev i 1962 viceforsvarsminister og forsvarsminister fra 1968-83.
  Deltog i Warszawa-pagtens invasion af Tjekkoslovakiet.

  Wojciech Jaruzelski var fra 1964 medlem af kommunistpartiets (PZPR) Centralkomité og fra 1971 medlem af Politbureauet. Blev i februar 1981 Polens premierminister og i oktober 1981 kommunistpartiets førstesekretær.

  Krigsretstilstand

  Wojciech Jaruzelski indførte 13. december 1981 krigsretstilstandog gjorde sig selv til formand for Det Militære Råd for National Frelse (Wojskowa Rada Ocalenia Narodowego, WRON), som overtog magten i Polen.

  Wojciech Jaruzelski er medstifter af Den Patriotiske Bevægelse for National Fornyelse (Patriotyczny Ruch Odrodzenia Narodowego, PRON).

  Wojciech Jaruzelski udskrev i november 1987 folkeafstemning om de politiske reformer i Polen, som folk stemte »nej« til.

  Wojciech Jaruzelski var tilhænger af rundbordsforhandlingerne, men deltog ikke selv. Han tabte valget i juni 1989 og kom ikke ind i Sejmen.

  Wojciech Jaruzelski mener, at han reddede Polen fra en russisk invasion ved at indføre krigsretstilstand, men mange kritikere mener han er en landsforræder.