Sidste udkald for Polen i flygtningekrisen

  syrien_flygtning_fn

  Polen vil ikke tage imod flygtninge fra EU, og det kan blive en dyr fornøjelse for polakkerne, da EU-domstolen kan tildele polakkerne store bøder og dagbøder, for ikke at overholde de fælles beslutninger i EU. Arkivfoto.


  BRUXELLES: Hvis ikke Polen begynder at tage imod flygtninge, så har EU intet andet valg end at bringe polakkerne for EU-domstolen. Sådan lyder den klare besked fra EU kommissær Dimitris Avramopoulos.


  EU-kommissær Dimitris Avrapoulos siger, at EU er ved at miste tålmodigheden med Polen i spørgsmålet om fordelingen af flygtninge.

  – Hvis Polen ikke ændrer praksis og tager imod nogle af de mange flygtninge fra især Afrika og Mellemøsten i løbet af de næste par uger, vil EU ikke tøve med at tage konsekvensen og bringe landet for den europæiske domstol, siger han.

  Flertalsbeslutning

  EU-kommissionen besluttede i september 2015 at forpligte alle EU-landene i et samarbejde der skal bidrage til løsningen af flygtningekrisen, og ikke mindst lette noget af presset for Italien og Grækenland der allerede dengang havde taget imod et stort antal flygtninge. I alt besluttede man at fordele 160.000 af de i alt cirka to millioner flygtninge ud i de forskellige EU-lande, ud fra en fordelingsnøgle der tager hensyn til landenes befolkningstal, bruttonationalprodukt, deres arbejdsløshed samt hvor mange flygtninge landene har taget imod i årene fra 2010 til 2014.

  Konfliktkurs med EU

  Uenigheden om flygtningespørgsmålet er kun en ud af mange verserende sager imellem Polen og EU. Forholdet mellem de to har været for nedadgående næsten siden den nuværende polske regering kom til magten i oktober 2015, hvor den kort efter gennemførte omfattende reformer af landets retssystem, reformer som EU har kritiseret for at samle magten yderligere omkring regeringen.