Skæbnedag for krisen i det polske parlament

  demonstrationer_december

  Balladen i det polske parlament brød ud den 16. december, hvor tusindevis af polakker demonstrerede udenfor Sejmen og mange andre steder i Polen. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Balladen om det polske parlament vil fortsætte i dag, når medlemmerne af Sejmen efter planen skal genoptage arbejdet.


  I dag er der planlagt møde i det polske parlament Sejmen, som fortsat er besat af medlemmer fra de to store oppositionspartier. Konflikten brød ud 16. december, da et medlem af oppositionen blev smidt ud parlamentssalen af Sejmens formand.

  Besat parlament

  Det fik partierne Moderne Polen og Borgernes Platform (PO) til at besætte parlamentet, og medlemmer af partierne har siden på skift besat Sejmen siden december mødet. Regeringspartiet fandt et andet lokale, og stemte her blandt andet finansloven for i år igennem.

  Enig og ikke-enig

  I dag klokken 12 skal parlamentet efter planen genoptage sit arbejde, men trods flere forsøg på mægling er det ikke lykkedes at opnå et resultat. Polens stærke mand Jaroslaw Kaczynski sagde ellers tirsdag efter et møde med oppositionen, at partierne var blevet enige om at genoptage arbejdet. Men det passede ikke, viser det sig.

  Møde tirsdag aften

  Partierne i parlamentet, med undtagelse af Borgernes Platform (PO) deltog alle i mødet med Kaczynski og Senatets formand. De havde til gengæld møde med de øvrige polske partier i oppositionen tirsdag aften, hvor det blev slået fast, at finansloven skal færdigbehandles i Sejmen før arbejdet kan genoptages. Det er oppositionen enige om, selv om kun PO har bebudet, at de fortsat vil besætte parlamentets talerstol.

  Parlament i parlament

  Oppositionen kræver finansloven behandlet i parlamentet, og ikke i en anden sal som det skete før jul. Formanden for Senatet, Polens indenrigsminister og justitsminister har alle talt om muligheden for at retsforfølge de medlemmer der fortsat blokerer arbejdet og har bedt anklagemyndigheden overveje om medlemmerne kan straffes.

  Jaroslaw Kaczynski siger onsdag morgen, at finansloven er vedtaget og nu skal arbejdet i parlamentet fortsættes.


  Alvorlig situation

  Situationen er yderst alvorlig, og det kan udløse ballade i det polske parlament i dag, som ikke er set tidligere. Flere af politiets sikkerhedsenheder er kaldt til Sejmen i dag, hvor situationen mildest talt er meget anspændt. Der er igen bygget et sikkerhedshegn rundt om parlamentet, der skal holde demonstranter ude af Sejmen.

  Parterne står stejlt overfor hinanden, og der er ingen tegn på forsoning. Klokken 12 skal parlamentet samles for første gang i år efter planen, men det bliver næppe så fornøjeligt som de tidligere år.