Skibsværfterne i Gdynia og Szczecin sælges på auktion

  Skibsværfter_i_Polen_skal_sælges_efter_krav_fra_EU

  Skibsværfter i Gdansk. De polske skibsværfter skal privatiseres. I marts måned skal værftet i Gdynia sælges på auktion, og ugen efter er det skibsværftet i Szczecin, der skal under hammeren. Foto: polennu.dk.


  Næsten 10.000 værftsarbejdere mister deres arbejde på værfterne i Gdynia og Szczecin, når de lukkes efter EU-krav om privatisering.


  Det er ikke den internationale finanskrise eller andre konjunktur-udsving, der er baggrunden for lukningen af skibsværfterne, men derimod EU’s konkurrence-regler.

  Så godt som alle arbejdere vil miste deres job som følge af privatiseringen – i Gdansk er det 5200 personer, og i Szczecin siger man farvel til 4000.

  Sidste frist

  EU har givet Polen frist indtil den 1. juni 2009, efter den dato skal de polske værfter være på private hænder. I Polen er der tradition for statsejede skibsværfter.

  Sælges i marts

  Den 9. marts skal skibsværftet i Gdansk sælges på en åben auktion – og den 16. marts er det værftet i Szczecin, der skal under hammeren.
  Den polske regerings forsøg på at redde værfterne er blevet underkendt af Europakommissionen, fordi forslaget indeholdt ulovlig statsstøtte til skibsværfterne.

  Retningslinjer fra EU

  – Auktionen vil blive gennemført i fuld åbenhed og efter de retningslinjer, som er udstukket af Europakommissionen, siger en talsmand for Polens privatiseringsnævn.

  Indtægterne fra salget tilfalder den polske stat.