Skolelærer i protest mod politisering af skolerne

Protester mod den polske undervisningsminister Przemyslaw Czarnek. Lærerne kræver mindre politisering af skolerne og høje lønninger, så lærerne ikke er under den gældende mindsteløn. Arkivfoto.

WARSZAWA: Skolelærer i demonstration med krav om moderne skoler, bedre løn og i protest mod politisering af skolerne.


Skolelærer i demonstration foran Undervisningsministeriet i Warszawa med krav om moderne skoler, bedre løn og i protest mod politisering af skolerne. Mandag er der skolestart i Polen.

Undervisningsminister Przemyslaw Czarnek har opsat bannere på ministeriet, hvor der står om alle de lønstigninger lærerne har fået.

Lærere hævder modsat, at lønstigningerne der fremgår af ministeriets bannere, ikke engang er nok til at kompensere for den rekordhøje inflation i Polen de seneste to år. De anklager også ministeren for at gennemføre politiske og ideologisk inspirerede reformer, frem for at skabe bedre forhold for elever og lærer.

– Den 15. oktober om morgenen vil være afslutningen for Czarnek, råbte de demonstrerende lærer, skriver dagbladet Gazeta Wyborcza. Den 15. oktober er dagen for parlamentsvalget og fire folkeafstemninger i Polen.

Politisering af skolerne

Lærernes fagforening (ZNP) kræver blandt andet, at uddannelserne er tidssvarende til det 21. århundrede, og ikke det 19. som lærer udtrykker det. De vil også have et stop for politisering af skolerne. ZNP vil have loft på antallet af elever i en klasse til højst 20 elever. De kræver også gratis bøger til undervisning og mulighed for støtte fra psykologer og pædagoger.

Lærerne kræver også lønstigning på 20 procent, og at lærernes lønninger skal kobles op på udviklingen af gennemsnitslønnen i Polen.

Startlønnen for en lærer er 3.690 zloty brutto, mindstelønnen i Polen er 3.600 zloty. Mindstelønnen er sat til at stige til 4.300 zloty inden for det næste år, mens lærernes startløn kun er på 4.144 zloty.

– Minister Czarneks bannere har intet at gøre med virkeligheden, sagde ZNP-formanden, Slawomir Broniarz til demonstrationen.

Der var fredag mere end 8.100 ledige ubesatte lærerstillinger. Sidste år var 512.000 lærere i de polske skoler. En meningsmåling fra SW Research viser, at 43 procent af polakkerne anser undervisningsministeren som den dårligste i de sidste to årtier.