Snævert flertal udsætter lokale og regionale valg

Korset_i_parlamentet_Polen_Sejmen
Det polske parlament har med mindst muligt flertal vedtaget at flytte lokal og regionalvalgene til foråret. Nu skal beslutningen bekræftes af parlamentets overhus og præsidenten. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens parlament har med mindst muligt flertal, besluttet at udsættelse lokale og regionale valg næste år til foråret 2024.


Et snævert flertal i det polske parlaments underhus, at udsætte de planlagte regional og lokalvalg i efteråret næste år, til 2024. Ud af parlamentets 460 medlemmer, stemte 231 for forslaget. Regeringen kaldet udsættelsen nødvendig af organisatoriske grunde, mens kritikere beskyldninger regeringen for at underminere den demokratiske proces.

Regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) vil med forslaget, undgå at lokalvalgene kommer på samme tid som parlamentsvalget, der skal afholdes seneste næste år.

(Artiklen fortsættes under)

Lokale og regionale valg skal godkendes

For at beslutningen kan udføres, skal forslaget også godkendes i parlamentets overhus og underskrives af præsidenten.

I henhold til loven ophører politikernes embedsperiode ikke i efteråret 2023 som planlagt, men i stedet den 30. april 2024. De blev valgt i 2018. Det største oppositionsparti kalder sagen for en skandale, og fastholder at det konflikter med valg til Europa-Parlamentet, der finder sted i foråret 2024.

Polakker uenige i beslutning

En meningsmåling fra United Surveys i Dziennik Gazeta Prawna og RMF viser, at 57 procent af polakkerne vil fastholde lokal og regionalvalgene som planlagt, mens kun 21 procent vil udsætte valgene til foråret 2024, som regeringen vil.

STØT FRIE MEDIER – STØT POLENNU.DK
F.eks. med DKK 200,00 eller DKK 500,00