Solidarnosc årsdag udstillede Polens dybe kløfter

    skyer_skibsvaerft_gdansk_polen_polennu

    Mørke skyer foran det historiske skibsværft fredag, da Polens præsident og statsminister skulle besøge det berømte skibsværft. De skulle opstille en statue på det historiske værft af Lech og Jaroslaw Kaczynski, selv om deres indsats ved Solidarnosc dannelse er svær for historikerne at få øje på. Veteranerne fra dengang og byens top hørte tale af Lech Walesa, der senere på dagen udvandrede fra en gudstjeneste hvor præsident Andrzej Duda skulle tale. Foto: Damian Schwimmer-Nawarecki.


    GDANSK: Fredag var det årsdagen for den historiske strejke på Lenin-skibsværftet, hvor Lech Walesa blev verdensberømt. Men dagen blev også et nyt kapitel i historien om det dybt splittede Polen.


    Selv om det fredag var 38 år siden at Lenin skibsværftet var centrum for strejken mod myndighederne og kampen mod kommunismen og Rusland i Polen, så er Gdansk fortsat en kampplads for polsk demokrati. Sådan var det også fredag.

    Lidt baggrund

    Den 31. august 1980 indgik de kommunistiske myndigheder en aftale med Solidarnosc om de første frie fagforeninger i det kommunistiske Østeuropa. Det var Lech Walesa der ledte strejkerne og indgik aftalerne på vegne af polakkerne. Ti millioner polakker var på gaderne, og deltog aktivt i kampen for et frit Polen under dække af fagforeningen Solidarnosc.

    Solidarnosc

    I december 1981 fortrød Moskva, og der blev indført krigsretsstilstand i Polen som formelt fortsatte frem til 1983. Alle frihedsrettigheder blev inddraget og Solidarnosc blev forbudt. Lech Walesa og cirka 10.000 andre kom i husarrest, men efter de blev løsladt fortsatte mange arbejdet for demokrati og Polens selvstændighed ”under jorden” – i spidsen for det stod Lech Walesa. Arbejdet førte til Rundsbords-forhandlingerne i 1988. Resultaterne af dem var blandt andet en aftale med myndighederne om de første delvist frie valg i juni 1989 – og at Polen fik sin selvstændighed tilbage efter 50 års russisk besættelse. Og nu frem til i dag:

    Solidarnosc statue af Kaczynskis

    Polens stærke mand – partiejer Jaroslaw Kacynski og hans nu afdøde bror, tidligere præsident Lech Kaczynski, var også med i Solidarnosc og kampen mod kommunisterne. Men ikke i et omfang, som de tilsyneladende nu skal gøres til. De to blev heller ikke arresteret af myndighederne, og kom ikke i husarrest, som andre polakker med den mindste tilknytning til Solidarnosc gjorde dengang. Men fredag blev der alligevel opstillet en statue af Lech og Jaroslaw Kaczynski ved skibsværftet i Gdansk. Årsagen skulle være, at de deltog i en strejke i 1988 lige før Rundbordsforhandlinger, selv om der ikke findes overbevisende dokumentation på en særlig indsats.

    Var de med?

    – De var der, bekræfter Lech Walesa dog overfor polennu.dk. I de statskontrollerede polske medier fremhæves Kaczynski brødrene også for deres indsats for Polens kamp for frihed gennem Solidarnosc i 1980. Det husker Lech Walesa til gengæld ikke.

    – De er heller ikke med på billederne da vi fejrede sejren. Og hvis de så var der, så var de nogle kujoner der ikke ville stille op til fotografering, siger Lech Walesa. Kaczynski brødrene blev rasende på Lech Walesa da han afbrød samarbejdet med dem. Walesa fyrede dem som juridiske rådgivere, da han var præsident. Siden har Kaczynski brødrene beskyldt Lech Walesa for at have samarbejdet med kommunisterne under strejkerne i Gdansk, hvilket Walesa pure har afvist, ligesom flere retskendelser har renset ham fra den beskyldning.

    Kommunister?

    Beskyldningerne kommer til trods for, at Kaczynski-brødrenes far selv var kommunist og arbejdede for politiet, og at de selv blev tv-børne stjerner i en tid, hvor kun gode relationer til kommunisterne kunne give adgang til medier eller berømmelse.

    Gik fra gudstjeneste

    Fredag var også et tilløbsstykke for den polske ledelse, da såvel statsministeren som præsident Andrzej Duda også deltog i 38. års markeringen for den historiske aftale, blandt andet ved en konference og gudstjeneste i byen. Da den polske præsident Andrzej Duda blev introduceret, forlod tidligere præsident Lech Walesa gudstjenesten. Og da præsidenten talte i kirken, var det en stærk politisk tale. Duda sagde blandt andet, at tiden nu er inde til at rense ud efter kommunisterne – hvor han blandt andet henviste til Højesteretsdommerne der stod bag domme mod Solidarnosc-aktivister i 1980.

    Lech Walesa ude af skolernes historiebøger

    Fredagen startede med en tale af Lech Walesa, der fortalte om polakkernes kamp for demokrati. I mens var en mindre gruppe af nuværende Solidarnosc-folk (støtter af regeringspartiet) samlet ved en anden bygning på værftsgrunden. De kom med tilråb: Bolek, som var Lech Walesas kodenavn i det hemmelige politis arkiver.
    Siden september sidste år har Lech Walesa været ude i skolebøgerne i Polen om den polske historieskrivning.

    Fjernede billeder af helte

    Lech Walesa holdt tale ved indgangen – samme sted som i august 1980. Mange prominente hørte på. Ved sin side havde han også sin søn – medlem af Europa-Parlamentet, Jaroslaw Walesa, der stiller op som borgmester til valget den 21. oktober. Inden talen havde deltagere sat billeder op af alle heltene fra strejken dengang, blandt andet naturligvis af Lech Walesa. Da talerne var færdige, kom regeringsvenlige aktivister og fjernede billederne.

    Den 31. august – som tidligere har været en stor national festdag – endte i år med at blive endnu et udstillingsvindue på den dybe splittelse i Polen – og på landets vej tilbage til gamle statskontrollerede tider.