Spædbørnsdødelighed steget efter reelt abortforbud

corona polen
Børnedødeligheden i Polen er steget markant, efter at der blev indført en næsten totalt abortforbud. Lægerne advarede, men Jaroslaw Kaczynski fastholder at selv et skadet foster skal beholdes, også selv om det ikke kan overleve. Barnet skal døbes og begraves. Arkivfoto.

WARSZAWA: Spædbørnsdødelighed er steget markant i Polen, siden regeringen gennemførte et reelt total abortforbud.


Spædbørnsdødeligheden i Polen steg i 2021, selv om tendensen årene før var faldende. Lægeorganisationer mener, at årsagen er det næsten totale abortforbud der trådte i kraft sidste år.

Sidste år var spædbørnsdødeligheden på 3,9 pr. 1.000 fødsler. Det er en stigning på 9 procent fra 3,57 i 2020 (EU-gennemsnittet på 3,4), ifølge Polens Statistik (GUS). Antallet af dødsfald på fødselsdagen steg med 19 procent (fra 1,08 procent til 1,28 procent).

Abortforbud efter tvivlsom dom

I 2020 afgjorde Polens forfatningsdomstol, som EU-domstolen har underkendt, at aborter på grund af defekter hos fosteret var forfatningsstridige. Det resulterede i, at sådanne aborter – som tidligere udgjorde omkring 98 procent af de lovlige aborter – blev forbudt i ​​januar 2021.

LINK: Spædbørnsdødelighed i verden (FN) 2020

Modstandere af dommen hævdede blandt andet, at den ville tvinge kvinder til at bære ikke-levedygtige fostre, som var bestemt til at dø i livmoderen eller lige efter fødslen. De faktiske tal, bekræfter at bekymringen var begrundet.

Regeringspartiets formand Jaroslaw Kaczynski mener, at selv i tilfælde med en svær graviditet, og selv om barnet uden tvivl vil dø på grund af skader, så skal fødslen gennemføres, så barnet kan døbes, navngives og begraves.

Flere læger siger til dagbladet Dziennik Gazeta Prawna, at der er et stort antal aborter og dødfødte, som ikke bliver indrapporteret til GUS, efter den stramme abortlov, eller rettere det næsten totale abortforbud.

LINK: Polens Statistik (GUS)

Kaczynski Polen
Jaroslaw Kaczynski, 73 år, vil ikke genopstille som partiformand for PiS. I sidste uge træk han sig som ventet tilbage som vicestatsminister og dermed regeringsmedlem. Arkivfoto.

polennu.dk har ingen betalingsmur. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00.  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.