Stærke beretninger i ny bog om krigen i Ukraine

Fotograf Jan Grarup, journalist Adam Holm og direktør Tor Tramborg på tur. De står bag bogen While we Bleed, som beretter om krigen i Ukraine. Prisvindende Jan Grarup og journalist og historiker Adam Holm, er forfattere til bogen. Privatfoto.

KØBENHAVN: Der er stærke beretninger i en ny bog om krigen i Ukraine af danskerne Adam Holm og Jan Grarup. Lech Walesa er også med.


Der er meget stærke beretninger i en ny bog om krigen i Ukraine. Det er den danske journalist og historiker Adam Holm og den prisbelønnede fotograf Jan Grarup, der står bag bogen med titlen: While we Bleed. Forfatterduoen har været i Zaporizjzja, Donbas og Kharkiv, og skildret krigen i tankevækkende ord og billeder. Bogen udkom i november.

Werenberg: En stærk og vigtig bog

Polen-ekspert Anna Werenberg har læst den på alle måder tunge bog. Hun betegner bogen som stærk og vigtig.

– Det er en utrolig vigtig bog, der har en god ambition om at bygge bro mellem læserne, der sidder og drikker kaffe hjemme i de danske sofaer, og så den ukrainske virkelighed ved fronten, som man ser igennem de sort-hvide fotografier og de nøgterne beretninger i bogen.

– Det er en stærk bog, der går ind under huden på en. Blikkene i øjnene på de fotograferede mennesker sidder tilbage i bevidstheden længe efter, man har lagt den fra sig. Det gør indtrykkene fra kisterne og ligene også – og den sorte humor i graffitien på vejskiltene, der skal forvirre de indtrængende russiske soldater: “til h…”, “til h…” og “til Rusland for h…”, siger Anna Werenberg til polennu.dk.

Forord med Lech Walesa

Bogen har forord af manden der er symbolet for modstanden mod det imperialistiske Rusland, tidligere strejkeleder og præsident, Lech Walesa. Han stod i front for polakkernes kamp for demokrati og Europas genforening, og han blev da også hædret med Nobels Fredspris for sin indsats. Læs uddrag fra Lech Walesa forord i bogen nederst i artiklen.

Om While we Bleed

Forlaget skriver om bogen: Gennem fængslende fotografier og levende reportager deler Grarup og Holm historier om mod, sorg og urokkelig tro på frihed. Denne bog er ikke blot en dokumentation; det er en hyldest til det ukrainske folks udødelige ånd. WHILE WE BLEED tager dig med til hjertet af konflikten, hvor døden dagligt gør sin høst, og hvor en generation vokser op med jodtabletter som en del af deres dagligdag, alt imens de søger uddannelse i kældre og bunkere. Bogen giver dig mulighed for at dykke ned i en verden af modstand og håb, som bliver levende gennem Jan Grarup og Adam Holms øjne.

LINK: While we Bleed (dansk udgave)

LINK: While we Bleed (engelsk udgave incl. film)

(Fortsættes under)

Et af mange spændende billeder af Jan Grarup i bogen While we Bleed, som fotografen har lavet sammen med journalist og historiker Adam Holm. Foto: Jan Grarup.

Om Grarup og Holm

Jan Grarup (f. 1968) – fotograf og forfatter. Jan har flere gange vundet såvel danske som internationale fotopriser, bl.a. Årets Pressefotograf og World Press Photo of the Year.    Han har desuden udgivet en række bøger, bl.a. Hvor jernkorsene gror – en krigsfotografs erindringer (2018), And Then There Was Silence (2017) og Shadowland (2006). Jan har kontinuerligt dækket krigen i Ukraine for både Politiken og forskellige medier i Italien, Tyskland, Sverige og Norge. Han har tilbragt flere end tre måneder i de krigsramte egne af Ukraine.

Adam Holm (f. 1969), forfatter, journalist, Ph.d. i historie. Adam er vært på P1 og DR2 og skriver kommentarer i Berlingske og anmeldelser i Weekendavisen. Han var i mange år vært på Deadline (2005-2016), han har lavet dokumentarfilm for DR2 fra krigene i Libyen (Generation Gadaffi, 2011) og Syrien (Rejsen tilbage, 2016). Han har skrevet flere bøger, bl.a. Endestation Europa (Gyldendal, 2017), En by i krig (Kristeligt Dagblads Forlag, 2017) og Diktatoren i Damaskus (Gyldendal, 2020). Adam har været i Ukraine tre gange siden 24. februar 2022 og har skrevet om krigen for Weekendavisen og Berlingske.

Nogle af forordene af Lech Walesa

– Uanset om vi er danskere, briter, franskmænd eller polakker, må vi hver især gøre en større indsats for at hjælpe russerne med at ændre deres eget politiske system. Vi må også ”vække” befolkninger og nationer, som er blevet underkuet af Rusland, ligesom ukrainerne har været det. Husk på at hele befolkninger og nationer er blevet flyttet til den anden ende af det russiske imperium, deres ledere er blevet myrdet. Derfor må vi uden omsvøb fortælle disse nationer, hør her, I kan sagtens forblive inden for Ruslands grænser, men I må håndhæve jeres ubestridelige ret til at være dem i er og altid har været. Rusland graver jeres egne grave, kæmp for jeres rettigheder til gavn for almenvellet.

Vi slap ud af kløerne

– Hvis Polen ikke havde søgt tilflugt hos NATO og EU, så var vi polakker havnet i den situation, som Ukraine befinder sig i nu. Uden et Polen i NATO og EU, havde Ukraine nok hejst det hvide flag, og så ville russerne invadere Polen. Derfor er mit råd, at Ukraine og vi kæmper fortsat ved hjælp af skydevåben, men den vigtigste kamp udspilles ved hjælp af propaganda. Det viste Solidarnosc jo ganske tydeligt. Vi havde ikke engang bue og pil, og ikke desto mindre fik vi lagt Warszawa Pagten ned. Selvfølgelig er situationen en anden med helt andre og forfejlede kampmetoder, som hører en svunden tid til. Det handler om at slå andre ihjel, men sandheden er jo, at i morgen kommer de tilbage og slår os ihjel. Vi har ligesom prøvet det før, og det betaler sig ikke.

Ros og advarsler til Ukraines præsident

– Jeg synes at præsident Zelensky klarer sig udmærket men mangler nok politisk erfaring. Han har klaret det fint, men spørgsmålet er, hvordan afslutningen bliver fra hans side. Det tænker jeg tit på. Jeg foreslog i starten, at jeg kunne komme til Ukraine. Ikke med våben og den slags, men jeg ville samle Nobelprisvindere, generaler og andre figurer for at opbygge en slags samfundsmæssig solidaritet. Det var mit forslag, men han greb ikke bolden, og det blev ikke til noget. Vesten skal være parat til at ændre sin taktik. Selvfølgelig er våben livsnødvendige lige nu og her, men der skal bruges langt flere ressourcer på information og propaganda rettet mod den almindelige russer, som skal overbevises om, at hvis han lader stå til, er han en død mand i morgen, skriver Lech Walesa, Polens præsident 1990 – 1995.

Læs hele forordet af Lech Walesa i bogen. While we Bleed – af Adam Holm og Jan Grarup.

En takkehilsen fra forfatterduoen til præsident Lech Walesa, for hans bidrag til bogen med forordet, som polennu.dk har fået eksklusiv adgang til. Foto: PN.

LINK: While we Bleed (dansk udgave)
LINK: While we Bleed (engelsk udgave incl. film)

Stærke billeder og flere nyheder?

Flere stærke billeder og flere nyheder? polennu.dk er verdens førende medie, når det gælder nyheder på dansk om Polen. Men vi har fravalgt at have en betalingsmur – for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk. Her er der ingen blokering af hjælp. Der er flere muligheder. Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905. Du kan også gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LINK: While we Bleed (dansk udgave)

LINK: While we Bleed (engelsk udgave incl. film)