Statsminister dømt for grov overtrædelse af lov og forfatning

mateusz_morawiecki_2019
En domstol i Warszawa har fastslået, at statsminister Mateusz Morawiecki begik grove brud på lovgivning og forfatning, da han beordrede præsidentvalget gennemført med brevstemmer den 10. maj. Arkivfoto.

WARSZAWA: En domstol i Polen har fastslået, at statsministeren begik grove overtrædelser af love og forfatning, da han ville gennemføre præsidentvalg alene med brevstemmer.


Polens statsminister, Mateusz Morawiecki, begik en “grov overtrædelse af loven” og af forfatningen, da han beordrede at forberedelserne til præsidentvalget skulle gennemføres. Valget, der var planlagt til at blive gennemført den 10. maj, og som siden blev aflyst efter intern uro i regeringen.

Statsministeren igangsatte dengang en proces, for at de polske vælgere kunne brevstemme, og det må han ikke. Det fastslog et enigt dommerpanel i Warszawa. Retten fastslog, at de eneste der kunne ændre valghandlingen, var den nationale valgkommission PKW.

Dommere: Polen er ikke en retsstat

– Polen kan ikke betragtes som en retsstat, hvis de statslige organer overtræder lovens bestemmelser, hedder det i afgørelsen. Dommerne erklærede også, at beslutningen om at gennemføre præsidentvalget med brevstemme betød, at “vælgerne ikke var garanteret en fri, direkte og hemmelig afstemning”, oplyser RMF24.

Baggrund

Den 6. april støttede et flertal i parlamentets underhus et lovforslag, der ville have tilladt at præsidentvalget kunne gennemføres den 10. maj, trods corona-krisen, men alene med brevstemmer. Den 16. april gav statsministeren ordre til, at landets posthuse skulle begynde at organisere valget. Det er også ulovligt, da forslaget ikke var formelt vedtaget af overhuset og præsidenten. Der må heller ikke ændres i en valglov, fra seks måneder før en valgdato.

Oppositionspolitikere, jurister, dommere, valgkommission og internationale organisationer kritiserede kraftigt regeringens handlinger.

– De er mildt sagt ulovlige, sagde formanden for Senatet, Tomasz Grodzki, dengang. Og det har retten i Warszawa nu givet ham ret i.

Overvejer appel

Statsministerens talsmand, Piotr Müller, fandt dommen “overraskende” og mener, at “beslutningen som statsminister Morawiecki tog om valget, blev taget fuld ud i overensstemmelse med loven”.

Statsministeren overvejer nu at appellere dommen.

Har du lyst til at læse mere? Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.