Statsminister: Polsk veto vil opløse hele EU-unionen

Den tyske forbundskansler Angela Merkel kunne smile til sin polske kollega Mateusz Morawiecki, på fredagens ”møde” mellem de to regeringsledere. Men budskabet fra Polen til det tyske formandskab var ikke muntert: Morawiecki vil nedlægge veto mod budget og hjælpepakke, hvis ikke retsstatsmekanismen fjernes. Det har landene og Europa-Parlamentet afvist af flere omgange. Danmark udenrigsminister Jeppe Kofod vil heller ikke tage emnet op igen med Polen. Foto: Krystian Maj.

WARSZAWA: Polens statsminister gør det klart, at et polsk veto kan ødelægge hele EU-samarbejdet. Og det kommer, hvis ikke retsstatsmekanisme tages af bordet.


Der er lagt op til en krise i EU, som får brexit-forhandlingerne til at blegne, selv om de har stået på i fire år.

Fredag meddelte den polske statsminister Mateusz Morawiecki i en video-samtale med Angela Merkel, at Polen vil nedlægge veto, hvis ikke den nye retsstatsmekanisme, som blev besluttet på topmødet i juli, bliver fjernet. Tyskland har formandskabet i EU i dette halvår.

To gange veto

Meddelelsen handler om veto mod EU-budgettet for 2021 – 2026 og for den særlige corona-hjælpepakke. Det skriver de polske statskontrollerede medier.

De stats- og regeringskontrollerede medier skriver også, at målinger viser at polakkerne ikke vil acceptere retsstatsmekanismen, som betingelser for at modtage EU-penge. Alle andre målinger i frie medier, tyder dog på det modsatte.

To veje til opløsning?

Torsdag sagde den polske statsminister under et besøg i Budapest i Ungarn hos Viktor Orban, at retsstatsmekanismen er et politisk instrument, der kan skabe uro i EU og endda nedbryde fællesskabet.

Mateusz Morawiecki sagde også, at et polsk veto vil føre til en opløsning af unionen. Derfor mener han, at mekanismens skal fjernes for at undgå at EU falder fra hinanden.

Polexit

Det er en kendt hemmelighed, at regeringspartiets formand Jaroslaw Kaczynski er ærke-modstander af EU, selv om han altid har erkendt det formålstjenlige i, at EU betalte penge til Polen.

I Polen tales der for første gang i regeringskredse åbent om et polexit; at polakkerne forlader EU som briterne er på vej til at gøre ved årsskiftet. Det kan også blive nødvendigt. Et flertal af landene og et vedholdende Europa-Parlament, vil ikke sende penge til Polen, der ikke længere kan betegnes som et demokrati. Hvis Polen søgte optagelse i dag, ville landet ikke kunne opfylde betingelserne. Polen har selv indgået aftalen med EU om at være et åbent demokrati, så kravet om at overholde spillereglerne har Polen selv tilsluttet sig af flere omgange.

Lech Walesa: Polen ødelægger EU indefra

Mogens Lykketoft sammen med Lech Walesa under Nobel Fredspris modtagerens besøg i Danmark sidste år. Foto: Lars Møller, polennu.dk.

Da Polens tidligere præsident og Nobel Fredsprismodtager Lech Walesa besøgte København sidste år, sagde han, at han ikke forstår at EU-landene lader Polen ødelægge EU indefra. Polens Kaczynski-regering har været på konsekvent konfliktkurs med EU, siden den kom til magten i 2015.

Mange af de polske byer forsøger nu i en fælles henvendelse til EU at udtrykke deres opbakning til den aftalt retsstatsmekanisme. Det polske parlaments overhus, senatet, har også givet udtryk for en tilsvarende holdning overfor partnerne i EU.

Polen blev medlem af EU den 1. maj 2004, efter afsluttende forhandlinger i København i december 2002. Dramaet mellem EU og Polen fortsætter, og næste afgørende skridt bliver EU topmødet i december. Det er på dette møde, at polakkerne kan nedlægge det formelle veto mod EU’s budget og den særlige corona-hjælpe pakke.

PS! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.