Statsminister: Tidligere regering spildte 340 milliarder zloty

  statsminister_i_polen_beskylder_tidligere_regering_for_spild_af_milliarder

  Polens statsminister Beata Szydlo vurderer, at landets tidligere regering har spildt 340 milliarder zloty ved dårlig regeringsførelse. Foto: P. Tracz, KPRM.


  WARSZAWA: Tonen var hård, da Polens statsminister med sit ministerhold gennemgik sine forgængeres regeringsperiode i parlamentet.


  – Egoisme, spild og foragt for staten og borgerne. Så hård var dommen fra Polens statsminister Beata Szydlo, da hun sammen med sine ministre fra det regerende Lov og Retfærdighedsparti (PiS) onsdag præsenterede en gennemgang af den forrige regerings 8 år ved magten.

  Spild af penge

  – Gennem otte år har man opbygget en teoretisk stat gennemsyret af magtcirkler, hvor borgerne og deres sager ikke tæller, sagde statsminister Beata Szydlo, der efter den nuværende regerings gennemsyn af ministerierne vurderer, at den forrige regering spildte 340 milliarder zloty.

  – Det kunne have været otte år med programmet 500 Plus [de nyindførte børnepenge, polennu.dk red.], 5.000 nyopførte børnehaver , 250 nye hospitaler og 1500 km motorvej, sagde statsministeren.

  Alle ministre på banen

  Efter statsministerens indledning gik regeringens ministre en for en på talerstolen og gennemgik de fejldisponeringer og spild af penge, som er blevet fundet under en gennemgang af deres område.

  Finansminister Pawel Szalamacha opregnede blandt andet tab på 9 milliarder zloty ved implementeringen af et EU-direktiv om markeder og finansielle instrumenter, fald i den polske valuta, faldende skatteindtægter i forhold til BNP og manglende moms-indtægter på grund af en stigning i sort arbejde.

  Andre kritikpunkter var alt for dyre motorveje, EU-midler spildt på nyttesløse projekter og for høje lønninger til ledelsen i offentligt ejede virksomheder.

  Ikke sandt

  Formanden for Polens tidligere regeringsparti Borgernes Platform (PO) Grzegorz Schetyna kaldte gennemgangen et “dårligt teaterstykke”.

  – Det er et teaterstykke, et mislykket svar på det, der skete lørdag i Warszawas gader, sagde Schetyna med henvisning til de store demonstrationer, der blev afholdt imod regeringen lørdag.

  – Det som vi hører og ser i dag, er ikke sandt. Tallene er forkerte, billederne er forkerte, vi ser en dårligt kabaret og løgn, sagde han.

  Se på tallene

  Polens tidligere statsminister Ewa Kopacz kommenterede også gennemgangen af den tidligere regering, der var dannet af Borgernes Platform (PO) og Det Polske Bondeparti (PSL).

  – Den bedste revision af de sidste otte års PO-PSL regering er først og fremmest den økonomiske vækst, den faldende arbejdsløshed og placeringerne på de internationale ranglister, sagde den tidligere statsminister.