Statsminister vil ikke følge EU-domstolens dom

Statsminister vil ikke følge EU-domstolen
Polens statsminister Mateusz Morawiecki til regeringsmøde. Her med blandt andre regeringspartiets formand, vicestatsminister Jaroslaw Kaczynski. Foto: KPRM.

WARSZAWA: Polens statsminister vil ikke følge EU-domstolens afgørelse om et midlertidigt stop for minedrift i Turow.


Polens statsminister Mateusz Morawiecki siger tirsdag aften til det statskontrollerede polske nyhedsbureau PAP, at Polen ikke vil stoppe minen og kulkraftværket i Turow, selv om EU-domstolen kræver det.

Det er Tjekkiet der har anlagt sag mod Polen, fordi man er bekymret for miljøkonsekvenserne ved minedriften på den tjekkiske side af grænsen. Mandag blev Polen idømt dagbøder på 2,3 millioner zloty indtil den polske regering følger EU-domstolens afgørelse. Men også det preller af på den polske regeringschef.

Statsminister: Fejlagtig og aggressiv

Morawiecki sagde på et pressemøde, at EU-domstolens afgørelse er “fejlagtig, ekstrem aggressiv, ekstrem skadelig og helt ude af proportioner”.

Den polske statsminister svor, at han vil forfølge enhver lovlig mulighed for at bevise at dommen er en fejl, og så vil tiden vise, om Warszawa faktisk bliver tvunget til at betale bøden, sagde Mateusz Morawiecki tirsdag.

Morawiecki sagde, at Turów-minen og kraftværket sikrer forsyning af elektricitet til millioner af mennesker, også mange skoler og hospitaler. Hvis Polen følger EU-domstolens afgørelse, vil de blive frataget energi og varme vinteren igennem.

– Vi kan ikke acceptere, at det polske folks sundhed og liv bringes i fare ved en dom som denne, sagde regeringschefen. Han skældte også ud på Tjekkiet, fordi han mener at det er en valgkamp der gør, at ingen i Tjekkiet vil finde en løsning på problemet.

Tjekkiet havde krævet dagbøder på 5 millioner euro til Polen hos EU-domstolen, der valgte at idømme dagbøder på 500.000 euro i stedet for.

LINK: EU-domstolens afgørelse om dagbøder

Støt polennu.dk
Støt polennu.dk. Tryk på banner.

Støt polennu.dk – frie medier er under pres! – Vi lever i en tid hvor fordomme får næring, og hvor hverdagen er fyldt med populisme og fake news. Hos polennu.dk mener vi, at troværdige informationer er det bedste værn mod fordomme. Derfor har vi også fravalgt en betalingsmur, selv om det er tidens trend. Vi synes, at danskerne fortjener langt flere uafhængige og troværdige nyheder og informationer om Polen og polakkerne på dansk. Corona-krisen har gjort betingelserne sværere for polennu.dk, der ikke modtager pressestøtte eller andre offentlige tilskud. Vi er heller ikke omfattet af nogen hjælpepakker. Hvis du vil støtte os i arbejdet med flere nyheder fra Polen, kan du gøre det på flere måder. Det vil aktuelt være en stor hjælp.

Støt polennu.dk – engangsbeløb

Du kan betale med de mest anerkendte betalingsformer, når du vælger at støtte polennu.dk.

Du kan give et engangsbeløb ved at trykke på et af beløbene, der sender dig videre til vores betalingsmodul.

DKK 100,00
DKK 200,00
DKK 500,00
DKK 1.000,00
DKK 5.000,00

Støt polennu.dk – fast månedligt beløb

Du kan også vælge at støtte os løbende, så du giver et bidrag hver måned, som du på et hvilket som helst tidspunkt kan fortryde igen.

DKK 50,00 pr. måned
DKK 100,00 pr. måned
DKK 200,00 pr. måned

Ethvert bidrag vil være en stor hjælp for at sikre en god dansk dækning af hvad der sker i Polen – og der sker en del for tiden.

Du kan betale med de mest anerkendte betalingsformer, når du vælger at støtte polennu.dk.