Største helt under Anden Verdenskrig hyldes

Den største polske helt under Anden Verdenskrig, Witold Pilecki blev født den 13. maj 1901 og blev henrettet af kommunisterne den 25. maj 1948. Foto: IPN.

WARSZAWA: Polens største helt under Anden Verdenskrig – Witold Pilecki – overlevede krigen, modstandskampen, Auschwitz og Warszawa opstanden.


Polens største helt under Anden Verdenskrig, Witold Pilecki, blev i dag hyldet af historikere og embedsmænd, på hans fødselsdag. Pilecki blev født den 13. maj 1901 – lørdag for 122 år siden. Han deltog i sin første krig allerede i 1920, da polakkerne slog Rusland tilbage efter et angreb på Warszawa.

Anden Verdenskrig

Da Tyskland og Rusland i 1939 gik ind i Polen kæmpede han mod tyskerne. I 1940 gik han ind i modstandskampen, og samme år meldte han sig frivilligt, for at blive fanget og sendt til den nazi-tyske udryddelseslejr Auschwitz/Birkenau. Herfra indsamlede han oplysninger om de grusomheder, som jøder og andre folkeslag blev udsat for i lejren.

Witold Pilecki flygtede fra lejren i 1943, og delte sine efterretninger med resten af verden. polennu.dk er kommet i besiddelse af dokumenter, som viser hvad vi vidste i Danmark i 1943 om jødeudryddelserne. Baseret på netop Wiltold Pileckis efterretninger. Dokumenter, som ikke tidligere har været offentliggjort. Vi regner med at kunne offentliggøre dem i den kommende uge.

(Artiklen fortsætter under)

The story of Witold Pilecki

Helt under Anden Verdenskrig

Pileckis bidrag til kampen mod nazismen sluttede ikke der. Da han var flygtet fra Auschwitz, fortsatte han til Warszawa, og deltog i den ulige Warszawa Opstand mod tyskerne i 1944. Efter krigen sluttede Pilecki sig til de polske væbnede styrker i Italien, og kom igen tilbage til det nu kommunistisk styrede Polen i 1947, som efterretningsagent.

Witold Pilecki blev fanget af de polske kommunistiske myndigheder, tortureret og blev anklaget for spionage og attentatforsøg mod flere embedsmænd i den kommunistiske sikkerhedstjeneste. Han blev dømt til døden i marts 1948, og blev henrettet den 25. maj samme år. 47 år gammel.

Pilecki blev frikendt for alle anklager i 1990, efter kommunismens fald. I 2008 blev han tildelt den højeste polske orden Den Hvide Ørn.

Bog om Pilecki

Witold Pilecki er hovedpersonen i den anmelderroste internationale bestseller – Den Frivillige – af Jack Fairweather. Bogen er udgivet på dansk af Peoples Press.

LINK: Mere om Wiltold Pilecki