Stoltenberg: Ukraine bliver medlem af NATO

NATO Ukraine
NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg siger fredag, at der er enighed i NATO-landene om at optage Ukraine som medlem. Foto: NATO.

RAMSTEIN: Alle er enige om at Ukraine skal være medlem af NATO, siger alliancen generalsekretær Jens Stoltenberg forud for møde.


Ukraine bliver medlem af NATO. Det siger alliancen generalsekretær Jens Stoltenberg forud for møde med NATO’s forsvarsministrene i Tyskland fredag, skriver det frie medie onet.pl.

Medlem af NATO

– Alle medlemmer af alliancen er enige om, at Ukraine skal være medlem af NATO.

– Jeg forventer, at de allierede bliver enige om et langsigtet program for at hjælpe Ukraine med at gå fra de sovjetiske standarder, udstyr og doktriner til euro-atlantiske standarder, siger Stoltenberg.

– I øjeblikket fokuserer vi på, hvordan vi sikrer, at Ukraine får succes. Vores støtte hjælper Ukraine til at bevæge sig hen imod euro-atlantisk integration, tilføjer han.

NATO-chefen siger også, at den ukrainske præsident Volodymyr Zelensky er blevet indbudt til NATO-topmøde i Burma. Den ukrainske præsident har tidligere udtrykt utilfredshed med at han ikke er inviteret med på NATO-topmødet i Vilnius i juli. Jens Stoltenberg var i Kiev torsdag.

I 2008 lovede NATO at Ukraine kunne optages i alliancen, men processen gik i stå trods Rusland angreb på Ukraine i 2014. Først nu er processen genstartet efter Ruslands angreb på Ukraine den 22. februar sidste år.

Tysk forbehold

Den tyske forsvarsminister Boris Pistorius udelukkede en hurtig beslutning om Ukraines medlemskab af NATO.

– Døren står på vid gab, men det er ikke tid til at træffe den beslutninger nu, sagde Pistorius torsdag til den tyske tv-station ZDF. Han sagde også, at beslutningen om NATO-medlemskab for Ukraine ikke “kun kan træffes ud fra solidaritet, men med et koldt hoved (omtanke, red.) og et varmt hjerte – ikke omvendt”.

Ifølge den tyske forsvarsminister er optagelsen af Ukraine som medlemsland, ikke på dagsordenen ved fredagens møde på NATO-basen i Ramstein. Forsvarsministrene fra de 40 NATO-medlemslande deltager.

Polens forsvarsminister og vicestatsminister Mariusz Błaszczak deltager i mødet.