Stor polsk forfatter udgives på dansk

  Milosz

  Den polske forfatter og Nobelprismodtager i litteratur, Czeslaw Milosz, udgives nu på dansk. Han døde i 2004, 93 år gammel. Arkivfoto.


  KØBENHAVN: Der var mandag reception for en ny bogudgivelse på dansk af den berømte polske forfatter og Nobelprismodtager, Czeslaw Milosz.


  Den polske forfatter Czeslaw Miloszs værk: ”En hund ved vejen” udkommer på dansk den 30. marts.

  Nyt forlag

  Det er et nyt dansk mikroforlag, Rod&Co, der står bag udgivelsen. Forlaget har specialiseret sig i europæisk kvalitetslitteratur, og den første udgivelse er med den kendte polske forfatter.

  Ivan Rod fra forlaget Rod&Co skriver om forfatteren:

  ”Czeslaw Milosz var en af det forrige århundredes allerstørste europæiske forfattere. Derfor kom det heller ikke som en overraskelse, at han i 1980 fik Nobelprisen i litteratur. Milosz fik prisen for sin evne til ”kompromisløst og klarsynet at give stemme til det menneske, der lever i en konfliktfyldt verden”.

  En hund ved vejen

  Hans værk, En hund ved vejen, som hermed for første gang foreligger på dansk er en samling refleksioner af forfatteren, der med Heinrich Bölls ord skabte et ”værk fuldt af skræmmende indsigter, som ingen kan unddrage sig.” De i alt 100 aforismer, anekdoter, spørgsmål og sentenser, der er samlet i bogen, bindes sammen af forskellige ledemotiver: Vrede mod undertrykkere og medlidenhed med deres ofre. Længsel tilbage mod barndomslandets stier og stemmer. Irritation over vor tids intellektuelle nihilisme. Spontan undren over livet: over at vi er til; at vi kan se ind i os selv og ud på verden; at vi engang vil være væk”.

  Reception

  Mandag eftermiddag var der reception for udgivelsen i København. Arrangementet blev støttet af Polens Ambassade i København.