Store forskelle i meningsmålinger i Polen

  polakker_i_demonstration_efter_hoejestrerets_afgoerelse

  Det bliver sværere og sværere at finde ud af hvad polakkerne mener. I meningsmålingerne er der store forskelle på resultaterne, vi har kigget på nogle af de seneste. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Regeringspartiet Lov og Retfærdig er Polens største parti, men der er store udsving i de polske meningsmålinger.


  Der er ingen tvivl om, at Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) er Polens største. Det viser de seneste fem meningsmålinger, som vi har kigget nærmere på. Udsvingene i målingerne er meget store, men der sker også meget i polsk politik i denne tid.

  Hver anden?

  En meningsmåling fra IBRIS giver PiS opbakning fra 38,7 procent af vælgerne, mens analyseinstituttet Kantar i denne uge gav regeringspartiet hele 50 procents opbakning. Den seneste måling giver partiet 45 procents opbakning.

  Ved valget for to år siden opnåede partiet flertal i parlamentet med blot 37,5 procent af stemmerne. Et stemmespild på 18 procent og en polsk valglov der favoriserer de største partier, betød at PiS fik flertal i parlamentet uden at have opbakning fra halvdelen af polakkerne.

  Opposition i krise

  Trods den meget ballade i Polen om den nuværende regering og kriserne med udlandet, så behøver den polske regering ikke at frygte oppositionen. Borgernes Platform er i intern splid, og selv om mange i baglandet gerne vil af med den nuværende formand, så fastholder han magten. Sådan er det ikke i det andet markante oppositionsparti – Moderne Polen. Her måtte formanden for nylig se sig besejret af sin modkandidat, efter at have løjet om sin færden i forbindelse med besættelsen af Sejmen sidste nytårsaften. Men også på gaderne er oppositionen svækket. Den markant KOD demokrati-bevægelse har også måtte skifte leder. Han kunne ikke kende forskel på organisationens og egne økonomiske midler, og blev væltet af sit bagland. Krisen i oppositionen afspejler sig også i målingerne.

  I de seneste målinger, får PO mellem 17,0 og 22,1 procents opbakning. Moderne Polen ligger mere stabilt på mellem 9,4 og 11,0 procent af vælgerne bag sig. Kukiz 15, der ledes af en tidligere rocksanger, får opbakning fra mellem 6,8 og 11,2 procent af polakkerne.

  Det polske bondeparti (PSL) bevæger sig under og over spærregrænse med opbakning fra mellem 3,0 og 5,2 procents opbakning. SLD lider samme skæbne med målinger på mellem 3,0 og 5,4 procent, om end SLD ligger over spærregrænsen i de fleste målinger.

  Seneste måling

  Seneste måling er gennemført af Super Express.

  Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) – 45 procent
  Borgernes Platform (PO) – 18 procent
  Moderne Polen (Nowoczesna) – 10 procent
  Kukiz ’15 – 8 procent
  Demokratisk Venstrealliance (SLD) – 6 procent
  Polske Bondeparti (PSL) – 5 procent
  Razem – 5 procent

  Det er den første måling, hvor det venstreorienterede parti Razem kommer over spærregrænsen.

  Undersøgelsen er gennemført med 1.099 voksne respondenter fra den 13. – 15 december. Det var efter at Polen fik ny statsminister, og under parlamentets behandling af kontroversielle lovforslag.