Store forskelle på lønningerne mellem de polske byer

  Der_er_store_forskelle_i_lønninger_i_de_polske_byer_og_regioner_Iben_Molgaard_Madsen

  Lønniveauet i den polske hovedstad Warszawa, er 40 procent højere end gennemsnittet for hele Polen. Foto: Iben Molgaard Madsen.


  WARSZAWA: De højeste lønninger gives, ikke overraskende, i den polske hovedstad Warszawa, hvor også leveomkostningerne er højest. Forskellen i løn kan mærke kun de bedst uddannede. Lønniveauet i hovedstaden er 40 procent højere end gennemsnitslønnen i Polen.


  Der er store regionale forskelle i lønniveauet i Polen, fastslår en undersøgelse som Sedlak & Sedlak har gennemført. I Warszawa er den gennemsnitlige månedsløn ca. 5.000 zloty, og det er mere end 40 procent højere end det polske gennemsnit, som er på 3.500 zloty, skriver Gazeta Wyborcza.

  Lublin og Olsztyn billigst

  Efter den polske hovedstad følger Gdansk og Wroclaw, hvor man i gennemsnit tjener 4.000 zloty. I Krakow og Bialystok er niveauet på 3.700 zloty, mens gennemsnitslønnen i Lublin og Olsztyn er på 3.000 zloty.

  It og energi topper

  De brancher der giver de højeste lønninger, opgjort i Warszawa, er de polske teleselskaber, hvor gennemsnitslønnen er på 7.200 zloty, it-virksomheder giver 6.500 zloty, energiselskaberne betaler 6.300 zloty, mens bankerne i gennemsnit giver 6.000 zloty.

  Dårlig offentlig løn

  De statsansatte er de dårligst lønnede i Polen. Indenfor undervisning er den gennemsnitlige månedsløn på 3.000 zloty, indenfor kunst og kultur er den lidt højere, 3.400 zloty, mens ansatte i sundhedssektoren topper listen med 3.500 zloty.