Store udsving og forskelle i polske meningsmålinger

  Polens_største_partier_bliver_de_største_tabere_før_valget_søndag_1
  Optællingen af stemmerne fra søndagens præsidentvalg, har givet flere stemmer til præsident Andrzej Duda. Arkivfoto.

  Der er store udsving i de mange meningsmålinger op til parlamentsvalget i Polen den 25. oktober. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Meningsmålingerne i Polen viser store forskelle og udsving, men en tendens er sikker: Oppositionens største parti bliver større end det store regeringsparti.


  Ikke mindre end otte meningsmålinger har set dagens lys den seneste uge, og resultaterne er meget forskellige og rummer så store udsving, at alt kan ske ved parlamentsvalget den 25. oktober.

  Mulig flertalsregering til oppositionen

  De to seneste meningsmålinger fra TNS Polska giver oppositionspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) mellem 36 og 42 procent af stemmerne. Mandatfordelingen for partiet ville dermed blive 235 eller 266 pladser i Sejmen. I den polske valglov får de største partier flere mandater end det stemmerne i procent normalt udløser, som f.eks. i Danmark.

  Med 460 pladser i Sejmen i alt ville Lov og Retfærdighed ifølge målingerne fra TNS Polska kunne danne sin egen flertalsregering efter valget.

  Stor afstand til regeringsparti

  Alle målinger spår stor afstand mellem oppositionspartiet PiS og det nuværende store regeringsparti Borgernes Platform (PO).

  Mens Lov og Retfærdighed samlet set svinger mellem 33,4 procent og 42 procent, så svinger Borgernes Platform i den seneste uges målinger mellem 19 procent og 28 procent.

  Små partier kan blive afgørende

  Målingerne fra IBRiS, IPSOS og Millward Brown spår lidt mindre opbakning til Polens to største partier end TNS Polska giver dem.

  Det betyder, at Lov og Retfærdighedspartiet ikke får absolut flertal, men at de mindre partier derimod kommer pænt over spærregrænsen og kommer til at sidde med de afgørende mandater for den kommende polske regering.

  Fire små splittet

  De fire små partier, der spås en plads i parlamentet, men som alle ligger i nærheden af spærregrænsen er Forenet Venstre (ZL), Moderne Polen, Det Polske Bondeparti (PSL) og Kukiz’15.