Svindel for millioner ved motorvejs-byggeri

  motorvej_i_polen

  Fra 2007 til 2013 er der blevet bygget over 700 km motorvej i Polen. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  GDANSK: Elleve personer er blevet sigtet for skattesnyd i forbindelse med byggeriet af motorveje og andre offentlige byggeprojekter i Polen


  Elleve personer er blevet sigtet ved retten i Gdansk for at have snydt den polske statskasse for et samlet beløb af 4,6 millioner zloty. De elleve sigtede risikerer alle op til ti års fængsel.

  Fusk ved motorvejsbyggeri

  Skatteunddragelsen er set under byggeri af flere offentlige byggeprojekter fra 2006 til 2010. Byggeprojekterne har blandt andet omfattet byggeriet af de to motorveje A1 og A2, det store EM stadion i Gdansk og en lang række omfartsveje, viadukter og andre mindre offentlige byggeprojekter.

  Fiktive underentreprenører

  De sigtede kommer fra fire entreprenørfirmaer og et større antal fiktive underentreprenører. De fiktive underentreprenører skrev regninger på byggeopgaver, som entreprenørerne i virkeligheden selv udførte, men de fiktive regninger blev derefter trukket fra i skat. Betalingerne blev overført til de fiktive firmaer, men blev efter flere forskellige bankoverførsler betalt tilbage til de oprindelige entreprenører i kontanter.

  Opdaget i 2009

  Polsk politi kom på sporet af sagen i 2009 under byggeriet af motorvej A1. Efterforskningen førte derefter til optrevlingen af skattesnyd ved en lang række andre byggerier i hele Polen. Anklageskriftet fylder i dag 839 sider, mens bevismaterialet fylder ikke mindre end 180 bind.