Tidligere topfolk i regeringen undersøges for fusk

Politiske topfolk afhøres. Formanden for det tidligere regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS) skal afhøres i en undersøgelseskommission onsdag. Tre er nedsat tre kommissioner der skal undersøge om der kan rejses tiltale med tidligere regeringsmedlemmer. En fyret direktør for et statsejet olieselskab, skal også afhøres. Han er samtidig kandidat til EP-valget på søndag, for det tidligere regeringsparti. Foto: PiS.

WARSZAWA: Tidligere topfolk i politik under den tidligere regering, undersøges nu for ansvar og mulig straf. En partiformand og en fyret oliedirektør er blandt dem.


Tidligere topfolk i politik under den tidligere Lov og Retfærdighedsregering (PiS) undersøges nu af anklagemyndigheden og tre parlamentariske undersøgelseskommissioner. Det er visum-skandalen, præsidentvalget og Pegasus-skandalen.

Visum-skandalen

Den tidligere regering og dens topfolk, har systematisk solgt arbejds- og opholdstilladelser til afrikanere og asiater for penge til egne lommer. Der er taget imod store summer af penge for illegale emigranter, selv om regeringen har tordnet imod at modtage folk. Skandalen er belyst, men hvem der vidste hvor meget undersøges fortsat. Kommissionen har næste møde onsdag, hvor PiS-partiformand Jarosław Kaczyński skal afhøres. Også den fyrede direktør for det statsejede olieselskab Orlen, Daniel Obajtek, er indkaldt til afhøringen. Han udeblev første gang han var indkaldt, og ifølge formanden for kommissionen, vil den fyrede direktør blive indkaldt af anklagemyndigheden mandag.

(Fortsættes under)

Polsk viceudenrigsminister solgte visa til immigranter

Præsidentvalget i 2020

Valget til præsident under corona-pandemien er blevet kritiseret og nogle hævder, at det blev gennemført imod den polske forfatning. Valget endte med at bestå alene af brevstemmer. Her er alle mistænkte blevet afhørt, og nu afventes kommissionens resultater i den sag.

(Fortsættes under)

Lovsjusk og drama forud for præsident-valget 10. maj

Pegasus-skandalen

Pegasus er navnet på et særligt spion-system, der kun må bruges under særlige omstændigheder. Der er frembragt dokumentation for, at den tidligere Kaczynski-regering – eller i al fald folk i kredsen omkring justitsministeriet – har brugt systemet for at spionere mod politiske modstandere. Kommissionen har næste møde onsdag, hvor partiformand Jarosław Kaczyński skal afhøres. Også den fyrede direktør for det statsejede olieselskab Orlen, Daniel Obajtek, er indkaldt.

Flere sager på vej

Onsdag meddelte justitsminister Adam Bodnar, at der er yderligere tre undersøgelser i gang med forbindelse til Daniel Obajtek. De drejer sig om en kontroversiel fusion af energiselskaberne Lotos og Orlen, manipulation med benzinpriser. Der er også en række “mindre sager”, der handler om falsk vidnesbyrd og afvisning af rigsrevisionens (NIK) adgang til Orlens regnskaber.

Kandidat på flugt?

Ifølge det polske medie Gazeta Wyborcza overnatter den fyrede direktør Obajtek blandt de topfolk, der ikke længere er i Polen. Han er kandidat for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) i Podkarpacie regionen. Avisen skriver at han overnatter i Slovakiet og Ungarn, og at han ikke har telefon med sig rundt i Polen, i frygt for at blive anholdt.

Skulle Daniel Obajtek bliver valgt til Europa-Parlamentet, hvilket er rimeligt sikkert grundet hans placering, så skal Polen først ophæve hans immunitet, for at kunne retsforfølge direktøren. Derfor vil de polske myndigheder taler med ham inden valget søndag, den 9. juni. Det er også blevet afsløret, at det statsejede olieselskab under hans ledelse, formentligt har givet penge til Hamas.

(Fortsættes under)

Polsk milliardtab på forbindelse til Hizbollah og Iran

Sager mod tidligere topfolk

Den nuværende regering under ledelse af Donald Tusk, gik til valg på at rydde op i skandalerne. I forvejen undersøges andre sager mod tidligere topfolk i PiS-regeringen, der var ved magten fra 2015 og indtil december 2023.

Statsejet oliekoncern vil overtage frie polske medier

Støt et frit medie – støt polennu.dk

Topfolk eller ej. Hos polennu.dk har vi fravalgt at have en betalingsmur. Vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Vi vil gerne lave endnu flere nyheder, og hvis du vil hjælpe os i det arbejde, kan du støtte os økonomisk. Vores sædvanlige betalingssystem er aktuelt frakoblet af sikkerhedsmæssige grunde, men du kan støtte polennu.dk med Mobile Pay eller bankoverførsel.

MOBILEPAY 23435905 – eller Danske Bank: 4315 – 0012245351
Hvis du vil støtte polennu.dk fra en udenlandsk konto, så er vores bank oplysninger her: SWIFT: DABADKKK – IBAN: DK8730000012245351. På forhånd, tak!