Tjekkiet kræver dagbøder for polsk kulmine drift

Tjekkiet, Polen og EU-domstolen
Polens ambassadør I Tjekkiet er blevet fyret, efter at han har erkendt at den polske side af konflikten med Tjekkiet har et stort ansvar for at situationen er fastfrosset. Det er uenigheder om kulminen i Turow, en sag hvor Polen mod Tjekkiets vilje fortsætter driften i minen, trods en dom og dagbøder fra EU-domstolen på 500.000 euro. Arkivfoto.

PRAG: Tjekkiet kræver dagbøder indtil Polen efterlever EU-domstolens afgørelse om at stoppe udvidelsen af Turow kulminen.


Tjekkiet vil anmode EU-domstolen om at kræve dagbøder på 22,3 millioner zloty (5 mio. euro), indtil den polske regering stopper arbejdet med Turow kulminen tæt på den tjekkiske grænse. Det skriver Notes From Poland.

– Kravet bliver sendt til EU-domstolen en af de kommende dage, sagde den tjekkiske miljøminister Richard Brabec til det tjekkiske netmedie Cecke Noviny. Han sagde også, at den tjekkiske regering har udnævnt ham og udenrigsminister Jakub Kulhánek til at stå i spidsen for opgøret med Warszawa.

EU-domstolen har allerede afgjort, at Polen omgående skal stoppe driften af minen. Den polske regering har nægtet at ville følge EU-domstolens afgørelse. Regeringen mener, at afgørelsen er en trussel mod Polens energisikkerhed.

Aftale med Tjekkiet?

Polens statsminister har tidligere sagt at der var indgået en aftale med Tjekkiet om minen så driften ikke skulle indstilles. Men det afvises af den tjekkiske statsminister Andrej Babis. Tjekkiet vil udover dagbøderne også kræve kompensation for miljø skader på blandt andet grundvandet i området.

Minister: Tyskland står bag

Polens justitsministeren, Zbigniew Ziobro, siger at EU trænger længere og længere ind på de polske myndigheders kompetenceområder. Han mener EU fremtræder som en kolonimagt. Det finder han uacceptabelt. Han mener, at det er Tyskland der står bag kravet om lukningen af minen, selv om det er den tjekkiske regering der nu kræver dagmøder.

Den polske regerings retorik er at de ”nye” EU-lande mod øst holder sammen mod “vesten” og ”centralmagten” i Bruxelles. Med da retssagen er rejst af tjekkerne, som har bedt EU om hjælp, krakellere den fortælling i de polske vælgeres øjne.

Med kulmine-konflikten er det første gang at et EU-land anlægger sag ved EU-domstolen mod et andet EU land på grund af miljøspørgsmål. Med kravet om dagbøder er det nu anden gang.

Flere polske nyheder på dansk? Vi har ikke bygget en stor, stærk og lang betalingsmur omkring polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.