Tjetjenske leder tilbageholdt i Warszawa

  Akhmed_Sakajev

  Tjetjenernes eksilleder Akhmed Sakajev, der normalt bor i London. Den tjetjenske udenrigsminister bor i Danmark.


  WARSZAWA: Polsk politi har tilbageholdt den tjetjenske eksil-leder Akhmed Sakajev, der af Rusland sættes i forbindelse med terror i Moskva. Der er udstedt international arrestordre.


  Den tjetjenske uafhængighedsbevægelse holder kongres i Polen i disse dage. Lederen Akhmed Sakajev blev tilbageholdt på sit hotel i Warszawa i morges klokken 8.00 af polsk politi. Sakajev er taget til afhøring hos Statsadvokaten i Polen.

  Statsminister Donald Tusk sagde i morges til polsk radio, at Polen skal overholde folkeretten, men det betyder ikke, at Polen vil udlevere Sakajev til russerne.

  Adam Borowski , der er konsul for tjetjenerne i Polen, siger, at han ikke håber, at Polen vil udlevere Akhmed Sakajev til Rusland.

  – Jeg tror ikke Polen vil overlade ham til russerne. Men på grund af optøningen af de polsk- russiske forbindelser, så er intet sikkert, siger han til Polskie Radio her til morgen.

  Russisk vrede

  I 2002 holdt det tjetjenske samfund verdenskongres i København, hvor Rusland krævede Akhmed Sakajev udleveret af Danmark. Akhmed Sakajev blev afhørt og tilbageholdt af dansk politi, men en udlevering blev afvist af både domstolene og daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen. Det betød, at den russiske præsident Vladimir Putin aflyste et besøg i Danmark, og at de dansk russiske forbindelser blev kølet ned.

  Rusland indførte bl.a. importforbud af dansk kød, og mødet mellem EU-formanden Anders Fogh-Rasmussen og den russiske præsident blev istedet gennemført i den europæiske hovedstad Bruxelles.

  Først i 2009, efter at Danmark havde godkendt den kontroversielle gasledning mellem Rusland og Tyskland, er de dansk-russiske forbindelser blevet normaliseret.