To kvinder vil være Polens næste statsminister

  Kvinder_kæmper_om_magten_i_valgkamp_i_Polen

  Statsministerkandidaten for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), Beata Szydlo (tv.) og den siddende statsminister Ewa Kopacz har indledt en barsk valgkamp frem til den 25. oktober. Målingerne spår sejr til PiS-kandidaten. Arkivfoto.


  WARSZAWA: To kvinder står over for hinanden i kampen om at blive Polens næste statsminister, men det betyder ikke, at kvinders forhold er et tema i valgkampen.


  Det er første gang i over tyve år, at to kvinder kæmper om en statsministerpost i Europa. Sidste valgkamp mellem to kvinder foregik i 1993 i Norge.

  Polske kvinder på top poster

  Det er ikke tilfældigt, at det er Polen der nu kommer op med to kvindelige statsministerkandidater, for Polen ligger nummer 3 i verden, når det gælder andelen af kvinder på erhvervs-top poster.

  37 procent af top posterne i det polske erhvervsliv er besat af kvinder, og den andel overgås kun af Rusland og Georgien ifølge en rapport fra Grant Thornton Internaional Ltd. Gennemsnittet i verden ligger på 22 procent.

  Kopacz udpeget af Tusk

  58-årige Ewa Kopacz overtog statsministeriet efter Donald Tusk, der udpegede hende til sin efterfølger, da han fik posten som EU-præsident sidste efterår. Kopacz har fortsat regeringens linje i forhold til at gennemføre og fastholde konservativt-liberale økonomiske reformer.

  Kopacz er uddannet læge og har siden 2001 siddet i parlamentet for Borgernes Platform. I 2007 blev hun sundhedsminister og i 2010 blev hun valgt til næstformand i Borgernes Platform.

  Szydlo giver nyt image

  52-årige Beata Szydlo, der er uddannet i historie og ledelse af kultur og landdistrikter, er næstformand i oppositionspartiet Lov og Retfærdighed. Hendes stil er mere afdæmpet og kompromissøgende end partiets formand Jaroslaw Kaczynskis, der var statsminister fra 2006-2007, og hun anses for at give partiet et nyt image.

  Szydlo var hjernen bag Andrzej Dudas præsident-valgkamp, hvor han rejste rundt med bus og holdt vælgermøder i hele landet. Szydlo følger nu selv samme model for sin egen valgkamp.

  Szydlo går ligesom Duda til valg på at ville sænke pensionsalderen og give almindelige mennesker bedre økonomiske forhold.

  Fastholder konservative værdier

  Ingen af de to kvindelige statsministerkandidater har taget kvinders forhold op som et emne i valgkampen, men fastholder de konservative familieværdier, der står stærkt i den polske vælgerbefolkning.

  Polen har for eksempel en af Europas strengeste abort-love, men ingen af kandidaterne har udtrykt ønske om at gøre abort lettere tilgængelig.