To partier er på vej ud af Polens parlament

  sld_ude_af_polens_parlament

  Den Demokratiske Venstre Alliance (SLD) der opstillede den unge Magdalena Ogorek som partiets præsidentkandidat, ryger ifølge en ny måling ud af Polens parlament, sammen med regeringspartiet det Polske Bondeparti (PSL). PR-foto.


  WARSZAWA: Hvis der var valg i Polen i dag, ville regeringspartiet det Polsk Bondeparti (PSL) og oppositionspartiet SLD ryge helt ud af parlamentet.


  En ny meningsmåling vender op ned på det politiske billede i Polen. Ifølge den første Millward Brown undersøgelse efter første runde af parlamentsvalget ryger to af de etablerede gamle partier i Polen nemlig helt ud af Sejmen, når der er valg til oktober.

  De store lige store

  Målingen giver opbakning på 25 procent til såvel det største regeringsparti Borgernes Platform (PO) og det største oppositionsparti, Lov og Retfærdighedspartiet (PiS).

  Musik og demokrati

  To partiers exit er ikke den eneste overraskelse i målingen. Præsidentkandidaten, musikeren Pawel Kukiz der overraskede ved at få 21 procent ved præsidentvalgets første runde, står til at få 20 procent i målingen med sit nye parti Kikiz ’15.

  Økonom parti

  En anden overraskelse ifølge målingen, er et nyt parti som de to økonomer Ryszard Petru og Leszek Balcerowicz står bag. Partiet vil få 5 procent af stemmerne ifølge målingen, og det er lige nok til at komme i parlamentet Sejmen.

  De gamle er ude

  Det Polske Bondeparti (PSL) får opbakning fra 4 procent af polakkerne, mens Den Demokratiske Venstre Alliance (SLD) kun vil få 3 procent af stemmerne, og ingen af dem vil derfor blive repræsenteret i parlamentet ifølge målingen.

  Valg søndag

  Søndag skal polakkerne ud i anden runde af præsidentvalget, hvor valget står mellem den siddende præsident Bronislaw Komorowski og oppositionens kandidat Andrzej Duda. Der er valg til det polske parlament til efteråret.