To ud af tre polakker ser Lech Walesa som en national helt

  To_ud_af_tre_polakker_mener_Lech_Walesa_er_en_national_helt_KOD

  Titusindvis af polakker var på gaden i weekenden i polske byer for at vise deres støtte til tidligere præsident Lech Walesa. Demonstrationerne var arrangeret af Komiteen til Støtte for Demokrati (KOD), der de seneste måneder har stået bag en række demonstrationer imod Polens nye regering. Foto: KOD.


  WARSZAWA: Trods hetzen mod Polens tidligere præsident svarer to ud af tre polakker i ny meningsmåling, at Lech Walesa er en national helt i Polen.


  65 procent af de adspurgte polakker – eller to ud af tre – svarer i en ny meningsmåling, at Polens tidligere præsident og modtager af Nobels fredspris Lech Walesa er en national helt i Polen.

  26 procent – eller hver fjerde – mener ikke, at Lech Walesa fortjener titlen som en national helt.

  Det viser en rundspørge fra IBRiS foretaget for dagbladet Rzeczpospolita.

  Flertal har ikke ændret holdning

  Næsten samme andel – nemlig 63 procent – siger, at det ikke har ændret deres holdning til Lech Walesa, at Instituttet for National Erindring (IPN) i sidste uge offentliggjorde nye dokumenter om Lech Walesas forhold til den kommunistiske sikkerhedstjeneste i 1970’erne.

  20 procent – eller hver femte – siger, at de nye dokumenter har fået dem til at ændre holdning til Walesa.

  Flertal ser dokumenter som uvæsentlige

  Rundspørgen viser også, at et flertal på 58 procent mener, at det er uvæsentligt, at der nu er givet adgang til de ny-fremkomne dokumenter, der er mere end 40 år gamle.

  35 procent mener ikke, at adgangen til de nye dokumenter er uvæsentlig.

  Demonstrationer for Walesa

  Lørdag og søndag deltog titusindvis af polakker i støtte-demonstrationer i Warszawa, Gdansk og andre polske byer for den tidligere polske præsident.

  Regeringsparti i spidsen for hetz

  Demonstrationerne er vendt imod den hetz imod Lech Walesa, som Polens regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS) står i spidsen for. Ifølge regeringspartiet var Lech Walesa spion for den kommunistiske sikkerhedstjeneste, og det polske samfund har siden 1989 været baseret på en løgn, som har gjort det muligt for de kommunistiske eliter at fastholde deres magt i Polen.

  Denne holdning fremgår blandt andet af interviews den seneste uge med formanden for regeringspartiet Jaroslaw Kaczynski og Polens forsvarsminister Antoni Macierewicz.

  LÆS MERE
  polennu.dk: Hetzen mod Lech Walesa deler Polen


  LÆS MERE
  polennu.dk: Kaczynski: Kommunisterne har fastholdt magten i Polen

  LÆS MERE
  polennu.dk: Ny spion farce i Polen om præsident Lech Walesa

  Præsident og nobelpristager

  Lech Walesa stod i spidsen for strejkerne på skibsværftet i Gdansk og for Solidarnosc bevægelsen i 1980’erne, og han var en af hovedkræfterne bag forhandlingerne med det kommunistiske styre, der førte til den fredelige overgang til demokrati i 1989.

  Lech Walesa modtog Nobels fredspris i 1983 og blev Polens præsident i 1990-1995. Lech Walesa har selv fortalt, at han har underskrevet samarbejdsaftaler med den kommunistiske sikkerhedstjeneste SB, hvilket var en betingelse både for ham og andre systemkritikere for at blive løsladt fra fængsel.