Trækirker i Sydpolen optaget på UNESCOs kulturarvliste

  09__Chotyniec_-_cerkiew__Widok_od_pn_-wsch

  Trækirken i Chotynia er en af de 8 polske trækirker, der for nylig blev optaget på UNESCOs kulturarvliste. FOTO: The National Heritage Board of Poland.


  PARIS: Gamle ortodokse trækirker fra det sydøstlige Polen er blevet optaget på UNESCOs kulturarvsliste.


  16 ortodokse trækirker, der ligger i de polske og ukrainske Karpater-bjerge er nu på UNESCOs liste over kulturarv. De polske og ukrainske kulturinstitutioner har siden 2009 arbejdet for at få trækirkerne registreret på listen.

  Arkitekturperler

  Blandt de trækirker, som vil få international beskyttelse, er 8 polske trækirker. De ældste af dem blev bygget i slutningen af 1500-tallet og i begyndelsen af 1600-tallet. De adskiller sig fra andre europæiske kirker ved deres mangeartede former og typer, og selv om ingen af dem er tegnet af berømte arkitekter, anses de for at være ægte arkitekturperler.

  Verdens anerkendelse

  – Træarkitektur kræver speciel pleje, fordi den er udryddelsestruet og svær at konservere. Registreringen af de objekter på UNESCOs liste har en stor betydning, og er en anerkendelse af trækirkers arkitektur som en universelt værdi. Det er også en forfremmelse for trækirkerne, og en chance for at beskytte dem bedre, sagde vicedirektøren for The National Heritage Board of Poland, Mariusz Czuba.

  De polske trækirker, der blev optaget på UNESCOs kulturarvliste ligger i Radruz, Chotyniec, Smolnik, Turzansk (Podkarpacie-regionen) og Powroznik, Owczary, Brunary Wyzne og Kwiaton (Malopolska-regionen).