Tre år efter: Tiltale for mordet på Gdansk borgmester

TVP Gdansk borgmester
Siden Kaczynski-regeringerne kom til magten i 2015, er den regeringskontrollerede tv-kanal TVP blev politiseret. Tv-station ligger lavest på det polske troværdighedsparameter for medier. Arkivfoto.

GDANSK: Anklagemyndigheden har efter næsten tre år endelig rejst tiltale mod den person, der myrdede Gdansk borgmester Pawel Adamowicz.


Lidt efter klokken 20.00, søndag den 13. januar 2019 sprang en trænet mand op på scenen ved det store velgørenhedsshow; Det Store Juleorkester WOSP i Gdansk. Byens borgmester Pawel Adamowicz havde netop afsluttet sin tale, til de fremmødtes store jubel. Manden der sprang op på scenen, havde en meget stor takket kniv med sig. Som en anden trænet elitesoldat stak han den store borgmester Pawel Adamowicz tre gange omkring hjertet. Gerningsmanden blev straks overmandet af sikkerhedsfolk, og tilbageholdt indtil politiet kunne tage over.

Gdansk borgmester død dagen efter

Pawel Adamowicz døde umiddelbart af sine kvæstelser, men det lykkedes redningsfolk at genoplive ham, hvor efter han blev bragt til et universitetshospital i Gdansk. Her kæmpede lægerne aftenen og natten igennem. Men forgæves. Mandag den 14. januar 2019 blev den populære Gdansk borgmester erklæret død. Selv om han var i hænderne på nogle af de største eksperter på hospitalet, var skaderne for omfattende. Først i fredags – næsten tre år senere, er der rejst tiltale i sagen. Og det er til trods for at morderen blev taget på fersk gerning.

Offentlig hetz før mordet

Inden mordet på borgmester Pawel Adamowicz havde centralregeringen og deres tv-station, TVP, kørt en massiv hadekampagne mod Gdansk borgmesteren, der ikke tilhørte regeringspartiet. Han blev derfor flere gange truet, men justitsministeriet og politiet (der styres af borgmesterens politiske modstandere) ville ikke give borgmesteren beskyttelse. Det blev fatalt.

Mordet på borgmester i Gdansk var politisk

Gerningsmand: Derfor døde Adamowicz

Da gerningsmanden var på scenen, stak han Pawel Adamowicz flere gange, før den store borgmester sank sammen. Efter knivstikkeriet råbte gerningsmanden, at han havde været fem år i fængsel, og det var borgmesterens parti (Borgernes Platform) der var skyld i det.

– Derfor døde Adamowicz!, råbte gerningsmanden før det lykkedes sikkerhedsfolk at overmande ham.

Den populære borgmester var dog ikke længere medlem af Borgernes Platform, da han var blevet vraget som spidskandidat. Han stillede op med sin egen liste, og vandt. Gerningsmanden var 27 år da han gennemførte sin ugerning. Han er tidligere straffet for røveri og vold. Han hedder Steffen W. og er fra Gdansk.

Myrdet efter hetz

Det er den generelle opfattelse, at mordet på Pawel Adamowicz var politisk, og udløst af regeringspartiets og den nationale TVP’s grove og voldsomme hetz mod Adamowicz.

Selv om manden er tilbageholdt, og selv om flere eksperter har udtalt sig om gerningsmandens mentale tilstand så har den polske anklagemyndighed – justitsminister – nølet med at sætte processen i gang.

Borgmester-morder: Jeg er ude igen om to år

Mange polakker finder det besynderligt, at det skal tage to år at forberede retssagen om et mord i Polen hvor man har gerningsmanden, mens det blot tog ni måneder for Norge, da Anders Breivik myrdede 77 mennesker.

Kræver åben retssag

Familien til den myrdede Paweł Adamowicz kræver en fuld åben og offentlig retssag mod Stefan W. så offentligheden kan kende hans synspunkter og idoler. Enke efter borgmesteren, Magdalena Adamowicz (MEP) siger, at hun tror på en retfærdig rettergang og en retfærdig dom af uafhængige dommere, der ikke er kontrolleret af regeringen.

Få timer efter der blev rejst tiltale arrangerede Magdalena Adamowicz og hendes afdøde mands bror, Piotr Adamowicz og den nuværende borgmester Aleksandra Dulkiewicz, et pressemøde foran den bygning, hvor Paweł Adamowicz tilbragte sin barndom.

Magdalena Adamowicz: Jeg tror på en retfærdig behandling af sagen

– Jeg ser ret binært på sagen. Jeg havde en vidunderlig mand, mine børn havde en kærlig far. I dag er jeg enke, mine børn er blevet forældreløse. Juleaften vil Paweł ikke være hos os, og Paweł vil heller ikke føre vores døtre op til alteret. Det vil aldrig blive sådan, sagde Magdalena Adamowicz.

(Fortsætter under billedet)

Mordet i Gdansk
Enken efter Pawel Adamowicz efter tabet af sin mand. I baggrund afløseren som borgmester i Gdansk, Aleksandra Dulkiewicz. Privatfoto.

– Jeg var lettet over at få at vide, at sagen efter tre års arbejde i anklagemyndigheden endelig blev indbragt for retten. Jeg tror, ​​at en grundig undersøgelse af denne sag ikke kun vil finde sandheden om mordet på min mand, men den vil også kunne afsløre de mekanismer der gjorde det muligt. Vi skal have stoppet spiralen af ​​hadefulde ytringer. Gør vi det, vil vi ikke se mord som dette igen, sagde enken Magdalena Adamowicz fredag.

Bror hjælper retten

Broderen til den myrdede borgmester, Piotr Adamowicz, sagde at han er med i retten på anklagerens side.

– Forbrydelsen, der fandt sted for knap tre år siden, var af offentlig karakter. Mange tusinde var vidner, og hundredtusinder så tragedien direkte på tv. Vi skal kende sandheden, vi bør kende morderens synspunkter, ideer, autoriteter, idoler at kende. For det her sker ikke uden grund. Derfor skal processen også være offentligt, sagde Piotr Adamowicz.

Adamowicz familiens advokat Jerzy Glanc siger, at selv om anklagen kun er rettet mod Stefan W., så vil retssagen også kaste lys over, om gerningsmanden handlede på egen hånd eller var inspireret eller opfordret til det af andre.

Borgmester: Det er blevet værre

Gdansk borgmester Aleksandra Dulkiewicz sagde på det impulsive pressemøde:

– Endelig har vi et anklageskrift. Jeg kan kun tilslutte mig hvad Magdalena Adamowicz og Piotr Adamowicz har sagt med hensyn til retssagen, sagde Aleksandra Dulkiewicz.

– Jeg er ked af at sige, men efter 35 måneder er det blevet endnu værre. Jeg ønsker ikke at komme med dårlige nyheder i dag, men sproget i det politiske liv er blevet værre nu overfor dem, der tænker anderledes, uanset om de er så er anderledes, sagde borgmesteren.

Gdansk borgmester Aleksandra Dulkiewicz bliver, i lighed med sin myrdede forgænger, udsat for massiv hetz på de regerings kontrollerede medier. I modsætning til sin forgænger, har hun dog personlige livvagter omkring sig døgnet rundt.

Pawel Adamowicz (1965 - 2019).

Til minde om Gdansk borgmester Pawel Adamowicz (1965 – 2019). PN Production.

Mere nyt fra Polen på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.

Universitet får navn efter myrdet Gdansk-borgmester