Turister i rekordtal besøger berømt polsk saltmine

kingas-kapel-01

Turisterne kan opleve lange minegange i Wieliczka, men også store, imponerende sale i de gamle minekamre. Foto: Bjarne Jensen, polennu.dk


WIELICZKA: Mere end 1,7 millioner turister gæstede i 2017 saltminen Wieliczka i Polen. Dermed satte besøgstallet ny rekord


Turister fra hele verden strømmer til Wieliczka saltminen, der ligger nogle kilometer udenfor den polske storby Krakow.

Besøgstallet i 2017 blev på 1.708.131, hvilket er ny rekord. Der var tale om en stigning på ni procent i forhold til 2016.

Næsten halvdelen af gæsterne – 49 procent – kom fra Polen, mens den anden halvdel var udenlandske turister fra en lang række lande. Storbritannien, Italien, Spanien, Frankrig, USA, Norge og Sverige var nogle af de lande, der kom flest gæster fra, men også turister fra for eksempel Surinam, Bahrain, Brunei og Lesotho tog en tur under jorden.

Mange polske skoleelever og studerende besøger også minerne. Den gruppe udgjorde 18 procent af gæsterne i 2017.

350 arrangementer

Saltminen afviklede i løbet af 2017 mere end 350 arrangementer inden for blandt andet kultur, videnskab, undervisning, sport og emner, som har relation til minedrift.

Minedriften efter stensalt i Wieliczka begyndte i 1300-tallet. Mens minen var i drift blev hundredvis af kilometer gange og store minekamre gravet ud.

Kun en lille del af minen er i dag tilgængelig for turister, men der bliver stadig givet adgang til nye områder.

I 2017 åbnede Wieliczka spa-kammeret Wessel for patienter med hudsygdomme.