Tusk bliver mere og mere populær – Kaczynski er i panik

Tusk mere populær
Donald Tusk regeringen bliver mere og mere populær, mens det tidligere regeringsparti styrtdykker i de seneste målinger. Det er ikke mindst balladen i parlamentet, præsidentens benådning af kriminelle partikammerater og senest alle optøjerne i parlamentet, og senest en episode, hvor flere tidligere PiS-ministre var indblandet i slagsmål foran Sejmen. Foto: PiS.

WARSZAWA: Donald Tusk regeringen bliver mere og mere populær, mens det tidligere regeringspartis leder Jaroslaw Kaczynski er gået i panik.


Regeringen i Polen under Donald Tusk bliver mere og mere populær blandt polakkerne. Stik modsat går det for det tidligere regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS), der ikke kan forliges med at de ikke længere har magten. Præsidenten og PiS-topfolkenes adfærd efter valget, og de vanvittige og falske beskyldninger mod Tusk-regeringen, har fået selv PiS-topfolk til at vende formand Kaczynski ryggen. Og tendensen bakkes da også op i den seneste måling.

Forhindrede hurtigt regeringsskifte

Det er præsident Andrzej Duda der på vegne af Kaczynski, har sikret at valgets vinder i oktober, først kunne indtage regeringskontorerne i midten af december. Månederne har den tidligere regering brugt på at gøre det svært for efterfølgerne. I Polen taler man om, at ministerierne var ”mineret”, da Tusk-koalitionen endelig blev indsat. Alene i Udenrigsministeriet, er der blevet destrueret over 400 kilo dokumenter og harddisk.

(Fortsættes under)

Kaczynski: Tusk vil myrde modstandere

PiS-formand Jaroslaw Kaczynski har senest beskyldt statsminister Donald Tusk for at ville myrde politiske modstandere, ligesom han mener at Tusk er tysk spion. Tusk er også – ifølge Kaczynski – ansvarlig for Smolensk flyulykken, som han skulle have arrangeret sammen med Ruslands diktator Vladimir Putin.

Slagsmål foran parlamentet

Onsdag opstod der slagsmål foran parlamentet, da de to dømte tidligere ministre, forsøgte at genbesætte deres pladser i parlamentet. De to ministre er trods anbefalinger om det modsatte, blevet benådet af præsidenten for deres kriminalitet og magtmisbrug.

(Fortsættes under)

Selv om de slap for fængsel, så kan de ikke indtage deres pladser i parlamentet igen, når de er dømt. Det slår den polske forfatning fast. Men den læser såvel præsident Duda som formand Kaczynski på en helt anden måde. De pinlige slagsmål onsdag mellem PiS-folkene foran parlamentet, har dog fået partiet til at neddrosle kravet.

Tiltaler på vej

Den nye polske regering har afsløret omfattende svindel og korruption i ministerierne. Allerede nu, er det planen at parlamentet vil ophæve immuniteten for 42 medlemmer af det tidligere regeringsparti PiS for omfattende pengemisbrug. Under de skiftende Kaczynski-regeringer er Polen styrtdykket på korruptionsindekset, ligesom det er tilfældet med det internationale presseindeks.

Trump kan stoppe krigen

Jaroslaw Kaczynski bliver mere og mere rabiat i hans udtalelser, og den polske præsident styres af den dominerende partiformand. Præsident Duda har da netop også udtalt, at hvis Donald Trump bliver præsident i USA, så vil han stoppe krigen mellem Ukraine og Rusland indenfor 24 timer. For to dage siden sagde præsidenten, at Krim er russisk. Og alt dette kan læses i målingerne.

Polakkerne: Stop Kaczynski

I den seneste måling, der er gennemført den 6. og 7. februar, står det igen klart, at PiS har mistet over 10 procent i opbakning siden valget i oktober. I det tidligere regeringsparti taler man nu åbent om, at partiet er i opløsning, og at Jaroslaw Kaczynski er desperat og har mistet besindelse. Det omtales i flere førende polske medier. Kaczynski har ikke opdaget eller erkendt, at han ikke længere har noget at skulle have sagt i Polen.

Flere målinger viser da også, at et markant flertal af polakkerne gerne ser han går på pension, også blandt PiS-partiets vælgere. Mange er allerede faldet fra, som det fremgår af en dugfrisk måling. Andre målinger viser et endnu større forspring til Donald Tusk parti.

Seneste måling – koalition mere populær

Borgernes Platform (PO/KO koalition) – 31,0 (30,70) procent

Lov- og Retfærdighed (PiS – koalition Forenet Højre) 24,0 (35,38) procent

Tredje Vej (koalition med Polen 2050 og PSL) – 16,8 (14,40) procent

Venstre (Lewica) – 9,1 (8,61) procent

Konføderationen – 8,7 (7,16) procent

Andre – 3,8 (3,59) procent

Lokalvalg i april

Målingen er en vigtig indikator på stemningen, forud for de vigtige lokal og regionalvalg i Polen den 7. og 21. april. Med de nuværende målinger, kan lokal og regionalvalgene medføre store udskiftninger, der omfatter langt flere mennesker end ved et regeringsskifte.

I juni er der i lighed med resten af Europa, valg til Europa-Parlamentet.

Mere populær eller ej

Uanset hvem der er mest populær i Polen, så er polennu.dk størst i Danmark når det gælder nyheder på dansk om Polen. Men vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk. Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905.

Du kan også gøre det med et engangsbidrag på
DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00.

Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.