Tusk loven: Kommission nedlagt – medlemmer fyret

WARSZAWA: Kaczynski-regeringens kommission der skulle miskreditere Donald Tusk er nedlagt. Alle medlemmer er fyret. Arkivfoto.

WARSZAWA: Kaczynski-regeringens kommission der skulle miskreditere Donald Tusk er nedlagt. Alle medlemmer er fyret.


Den særlige kommission der skulle udrede tvivlsomme forbindelser mellem polakker og Putins Rusland, er nedlagt. Det har et flertal i det nyvalgte parlament besluttet.

Loven bag er kendt som Tusk-loven, da hensigten var at hævde at Donald Tusk og Vladimir Putin har samarbejdet, til ugunst for Polen. Det var tanken, at hvis kommissionen besluttede at Tusk samarbejde, så skulle det hindre Donald Tusk i at kunne stille op til valget, der blev gennemført den 15. oktober. Kommissionen skulle undersøge relationerne i perioden fra 2007 og frem. Det var det år, at Donald Tusk afløste Jaroslaw Kaczynski, som statsminister.

(Fortsættes under)

Go' Morgen Danmark TV2 - 2 juni 2023

Kaczynskis kommunistfortid

Det er til gengæld en kendt sag, at Jaroslaw Kaczynski var kommunist og aktiv langt op i 1980’erne. I modsætning til broderen den nu afdøde tidligere præsident Lech Kaczynski, blev Jaroslaw ikke arresteret under krigsretstilstanden af kommunisterne.

Lovforslaget blev udsat for massiv kritik. EU reagerede på blot tre dage, ligesom USA løftede en pegefinder overfor Kaczynski-regeringen. Presset betød, at loven blev modereret af præsident Andrzej Duda.

Den tilpassede lov betød, at politikere ikke kunne sidde i kommissionen, ligesom de polakker som kommissionen fandt frem til, ikke kunne udelukkes fra politik i ti år, som forslaget ellers oprindeligt foreskrev.

Det er Jaroslaw Kaczynski der udpegede medlemmerne, som siden har modtaget 12.000 zloty i månedligt honorar.

Panik før lukketid

Parlamentet har nu besluttet at nedlægge den kontroversielle kommission, og har fyret alle medlemmerne. Forinden opfordrede medlemmerne af den nu nedlagte kommission, at Donald Tusk havde samarbejdet så meget med Vladimir Putin, at han ikke kan stille op som statsminister i december.

Parlamentsformand: Hvad gør tjenesterne?

– Det er uforståeligt for mig, at det polske parlament har nedsat en kommission, hvis arbejdsområde faktisk overlapper efterretningstjenesternes arbejdsområde og kompetencer. Hvis der var nogen russisk påvirkning i de år, der henvises til i loven om oprettelse af denne kommission, hvad laver tjenesterne så? I så fald burde vi have kendt til det for længe siden, sagde parlamentsformand Holownia, da et flertal nedlagde Kaczynski-regeringens kommission – og annullerede Tusk-loven.

Falske beskyldninger i 2005

Metoden om beskyldninger fra Kaczynski mod Donald Tusk er ikke ny. I 2005 til præsidentvalget, vandt Donald Tusk første valgrunde stort over Lech Kaczynski, men ikke stort nok til at undgå en anden valgrunde. Mellem de to runde, udsendte en Kaczynski-ven falske rygter om at Donald Tusk bedstefar, havde samarbejdet med nazisterne under Anden Verdenskrig. Det passede ikke, men mistanke var nok til at Lech Kaczynski vandt præsidentvalget. Han døde fem år senere i en flyulykke i Rusland.

Ophavsmanden til beskyldningerne blev dømt, og er i dag chef for den regeringskontrollerede tv-kanal TVP.

Tusk-loven har samlet polakker til dagens protestmarch

LINK: Tusk-loven har samlet polakker til dagens protestmarch

 

 

Den særlige kommission, der skulle hindre Donald Tusk i at stille op til valget, er blevet nedlagt og medlemmerne fyret. Det har det nyvalgte parlament besluttet. Donald Tusk ventes at blive godkendt som Polens nye statsminister efter den 11. december. Arkivfoto.