Tvivl om ansvaret for skyderi ved den polske præsidents bil

  georgien2

  Skyderiet mod den polske præsident er iværksat af Georgien, siger Polens hemmelige politi.


  Skyderiet ved den polske præsidents bil under et besøg i Georgien blev sat i scene af georgierne, siger Polens indenrigsminister. Polens interne sikkerhedstjeneste, ABW, afviser at være nået frem til den konklusion.


  Den Polske sikkerhedstjeneste, ABW, har undersøgt episoden i søndags, hvor der blev affyret skud i nærheden af præsident Lech Kaczynskis bil under et besøg i Georgien.

  Konklusionen på rapporten er, at skyderiet var en georgisk provokation. Det oplyser den polske indenrigsminister, Grzegorz Schetyna, ifølge Polski Radio.

  Hvis det er resultatet af statssikkerhedstjenestens undersøgelse, står det i modstrid til præsidentens erklæring kort efter episoden, hvor han fastslog, at der var tale om en ‘russisk provokation’.

  En talsmand for ABW afviser dog, at sikkerhedstjenestens rapport giver Georgien ansvaret for skyderiet.

  Præsidenten støtter Georgien

  Lech Kaczynski var på besøg hos sin georgiske kollega, Mikhail Saakashvili, i anledning af fejringen af femårsdagen for den såkaldte “Roserevolution”.

  Siden den korte krig mellem Georgien og Rusland i august har Lech Kaczynski været en af Georgiens stærkeste støtter. Krigen, der drejede sig om kontrollen over udbryderområderne Sydostesien og Ingusetien, blev vundet af Rusland.

  Usikker rute

  Under weekendens besøg valgte de to præsidenter at tage på en ikke-planlagt tur til grænseområdet til Sydossetien. Her blev deres kortege angiveligt standset af en russisk patrulje. Kort efter blev der affyret skud i nærheden.

  Den polske indenrigsminister kalder den rute, som de to præsidenter fulgte for “fuldstændig usikker”.

  Han tilføjer, at turen udartede sig til en skandale for den georgiske sikkerhedstjeneste, fordi den polske præsidents bil undervejs blev adskilt fra de polske sikkerhedsfolk, han rejste sammen med