Tysk forbunds domstol afviser polsk dom

  arbeit_macht_frei_skiltet_stjaalet_i_auschwitz_polen_polennu

  Polen har indkasseret endnu et nederlag i kampen for at bekæmpe betegnelsen; polske koncentrationslejre. Forbundsdomstolen i Berlin har afvist en sag trods en polsk retsafgørelse. Arkivfoto.


  BERLIN: Tyskland afviser at retsforfølge en overlevende fra Auschwitz, der har kaldt lejren for polsk og som allerede har undskyldt.


  Den tyske forbundsdomstol har afvist at efterkomme et krav fra Polen om at retsforfølge Karol Tendera, der er en af overleverne fra udryddelseslejren Auschwitz i det tysk-nazistiske besatte Polen under Anden Verdenskrig.

  Polske lejre

  Karol Tenderas ugerning bestod i, at han omtalte lejren som polsk i en dokumentarudsendelse fra 2013 på tysk tv ZDF om Auschwitz og Majdanek. I 2016 blev Karol Tendera kendt skyldig ved retten i Krakow, og det er den sag som den tyske forbundsdomstol nu nægter at efterleve. Karol Tendera har allerede undskyldt sin fortalelse. Men det har tilsyneladende ikke været nok for den polske ledelse.

  Ups Obama

  Det er en kendsgerning at lejrene ligger i det nuværende Polen, og Barack Obama lavede samme fejl i 2012, da han også kaldte lejrene for polske. Det udløste en del kure på tråden mellem Warszawa og Washington, og den amerikanske præsident måtte da også komme med en uforbeholden undskyldning.

  Brud på frihedsrettigheder

  I Tysklands begrundelse for at afvise sagen heddet det, at det polske ønske er en klar krænkelse af de grundlæggende frihedsrettigheder og ytringsfriheden, skrev forbundsdomstolen tirsdag.