Tysk kansler skælder ud på Polen for visum-skandalen

Den tyske kansler Olaf Scholz skælder ud på Polen i hidtil uhørte skarpe vending, efter at det er blevet afsløret at Kaczynski-regeringen for penge, har udstedt tusindvis af arbejds- og opholdstillader til EU. Foto: SPD.

BERLIN: Den tyske kansler Olaf Scholz skælder i hidtidig usete hårde vending ud på Polens regering over visum-skandalen.


Den tyske kansler Olaf Scholz skælder ud i hidtidig usete hårde vendinger mod Polens Kaczynski-regering, over visum-skandalen. Indtil nu er en viceudenrigsminister og en direktør i Udenrigsministeriet er trådt tilbage. Syv polske medarbejdere har været varetægtsfængslet. Den polske regering har holdt sagen hemmelig, da polske topfolk omkring regeringen har modtaget penge for at udstede uberettigede adgangspapirer till EU til mennesker fra Asien og Afrika.

Schengen-zonen i fare

Skandalen kan betyde, at Polen blev sendt ud af Schengen-zonen, siger flere kilder til polennu.dk. Europa-Kommissionen har allerede bedt Polen om en forklaring og fået en. Men den var EU ikke tilfreds med, og har krævet flere informationer. Og nu tager Tyskland og den tyske kansler bladet for munden, og kommer med den hidtil skarpest kritik af den polske regering.

Stort pres på Tyskland

Den tyske kansler Olaf Scholz talte på et møde i det tyske socialdemokratiske parti SPD i Nürnberg:

– Visumskandalen, der i øjeblikket finder sted i Polen, kræver en forklaring. Jeg vil ikke have, at Polen bare lader (migranter – red.) passere, og så vil de samtidig diskutere vores asylpolitik. Dem, der kommer til Polen, skal registreres der og gennemgå asylproceduren, tordnede den tyske politiker fra scenen. Da han nævnte Polen, blev han mødt med klapsalver og støtteråb fra publikum.

Kansler aldrig før så hård mod Polen

En tidligere polsk ambassadør i EU, Marek Grela, siger til det frie medie wp.pl, at kritikken er voldsom:

– Jeg har aldrig set kansler Scholz’ tale så hård mod Polen, akkompagneret af støtteråb, jubel og klapsalver fra salen. Tyske politikere er under pres fra deres egne vælgere og problemet med migranter, og nu siger de helt ærligt, hvad de mener om det, siger Marek Grela.