Tyskland vil tillade Polen at sende kampvogne til Ukraine

Tyskland vil kampvogne
Den tyske udenrigsminister Annalena Baerbock (De Grønne) siger, at Tyskland ikke vil stå i vejen for at Polen levere Leopard-kampvogne til Ukraine. Her ses hun under et besøg i Kharkiv. Foto: ABArkiv.

BERLIN: Tyskland vil ikke stå i vejen for, at Polen leverer Leopard-kampvogne ti Ukraine. Det siger den tyske udenrigsminister søndag aften.


Tyskland vil tillade Polen og andre lande, at levere Leopard-kampvogne til Polen. Det siger den tyske udenrigsminister Annalena Baerbock (De Grønne) søndag aften til den franske tv-station LCI. Ministeren siger samtidig, at Tyskland ikke er blevet spurgt endnu.

– Hvis vi får spørgsmålet, vil vi ikke stå i vejen, vi er ikke blevet spurgt før, siger Baerbock. Tidligere på måneden kom økonominister Robert Habeck med en lignende besked. Han er også fra De Grønne.

Tyskland vil ikke sende kampvogne

Der har været stor debat om de tyske Leopard-kampvogne, og Tyskland har været tilbageholdende med at donere Leopard-kampvogne til Ukraine. Og det er tyskerne fortsat, men giver nu blandt andet Polen mulighed for at sende sine til Ukraine, som kræver tysk godkendelse.

Under et NATO-topmøde fredag i Tyskland, sagde den polske kansler ellers, at tyskerne ikke kunne give kampvogne, da man ikke vidste hvor mange man har. Men det passer ikke. Det afslørede det tyske blad Bilt lørdag. Af dokumenter fremgår det, at Tyskland kan sende 19 Leopard-kampvogne til Ukraine, hvis den politiske vilje er der.

Tyskland har leveret våben til en værdi af 3,3 milliarder euro til Ukraine, kun Storbritannien og USA har givet mere.

(Artiklen fortsætter under)

USA vil sende kampvogn

Amerikanske politikere kræver at USA sender Abrams-tanks til Ukraine, dermed vil tyskernes hovedargument for ikke at sende kampvogne til Ukraine falde. Amerikanske politikere mener at blot en amerikansk kampvogn, er nok til at overtale Tyskland til også at sende kampvogne, siger republikaneren Michael McCaul, der er formand for udenrigsudvalget.

Det er forbundsregeringen i Berlin med Olaf Scholz (SPD) i spidsen, der skal give den formelle tilladelse til Polen og andre lande, der vil hjælpe Ukraine med Leopard-kampvogne. Polen har 14 kampvogne stående klar til Ukraines kamp mod besætteren fra Rusland.

INDBLIK: Polen kan ikke give Leopard-kampvogne til Ukraine

LINK: Polen kan ikke give Ukraine Leopard-kampvogne