Udenrigsminister: Europa-rådet handler politisk


  WARSZAWA: Polens udenrigsminister mener, at Europa-rådet har handlet politisk, efter rapport med kritik af Polen er blevet lækket til pressen.


  Polens udenrigsminister Witold Waszczykowski kommenterede onsdag lækket af det udkast til en rapport, som Europa-rådets Venedig-kommission har lavet om striden mellem Polens regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS) og Højesteret.

  Udenrigsministeren mener, at Venedig-kommissionen selv har lækket rapporten til polsk presse.

  Har startet politisk konflikt med Polen

  – Hvis de ønsker at opføre sig politisk – sådan som de har opført sig ved at sende det brev og offentliggøre det, så er de selv skyld i, at de taber deres rygte som en uafhængig kommission, der holder sig til indholdet i sagen. De er nu trådt ud på en farlig sti mod en politisk konflikt med Polen, lød det onsdag fra Polens udenrigsminister Witold Waszczykowski, da han kommenterede sagen til pressen under et møde i FN i Geneve.

  Inviteret af Polen

  Det var den polske udenrigsminister selv, som på opfordring fra EU-kommissær Frans Timmermans inviterede Venedig-kommissionen til at besøge Polen og give en vurdering af den ny lov, som blev vedtaget i Polen i december omkring Højesteret, og som har mødt kritik fra både ind- og udland.

  – Hvis Venedig-kommissionen har indvendinger i sin vurdering af loven om Højesteret, så vil Polen tage hensyn til dem, sagde udenrigsminister Waszczykowski til Polsk Radio, da kommissionen besøgte Polen i februar.

  Rapport ventet af EU og USA

  Den amerikanske udenrigsminister John Kerry gav under sit møde med Polens udenrigsminister i sidste uge udtryk for, at USA lægger meget stor vægt på Polens samarbejde med Venedig-kommissionen, der anses for at være en vagthund for demokratiet i de europæiske lande.

  Også EU-kommissionen afventer rapporten fra Venedig-kommissionen, som vil blive anvendt i EU-kommissionens procedure for overvågning af de demokratiske grundprincipper i Polen.

  Afviser at være politisk påvirkede

  Europa-rådets general-sekretær Thorbjørn Jagland afviste onsdag, at de juridiske eksperter i Venedig-kommissionen er politisk påvirkede.

  – Jeg ved, at eksperterne er fuldstændigt uafhængige, og hverken diskussionen i Polen eller lækket har indflydelse på dem, sagde Jagland onsdag til TVN24 BiS.

  Jagland sagde, at det ind imellem sker, at rapporter lækkes, men at alle lande ved, at det kun er den endelige rapport som gælder. Udkastet til rapporten blev sendt til samtlige 47 regeringer i de lande, der er medlem af Europa-rådet, samtidig med at det blev sendt til den polske regering, og det er ikke blevet bekræftet, hvem der lækkede udkastet til rapporten til polsk presse.

  Polens regering ønsker offentliggørelse udsat

  Polens udenrigsminister sendte efter den lækkede rapport et brev til Europa-rådet, hvor han tog stærkt afstand fra, at rapporten er blevet lækket.

  Polens regering har også bedt om at få udsat offentliggørelsen af Venedig-kommissionens vurdering til juni måned i stedet for 12. marts, som er den nuværende plan.

  Skarp kritik af Polen

  I det lækkede udkast til Venedig-kommissionens rapport kritiseres Polens regeringsparti i meget skarpe vendinger for sin behandling af Polens Højesteret.

  – Indtil den grundlovs-mæssige krise-situation omkring Højesteret ikke er blevet løst, og så længe Højesteret ikke kan udføre sit arbejde på en effektiv måde, udgør situationen en trussel, ikke bare imod retsstaten, men også imod demokratiet og menneskerettighederne, skriver Venedig-kommissionen i konklusionen til rapporten.