Uenighed og tovtrækkeri om ny statsminister i Polen

  donald_tusk_efter_eu_polennu

  Der har været stor opmærksomhed om Donald Tusk efter hans udnævnelse som ny EU-præsident. Men noget tyder på, at hans bagland ikke er enig med ham i valget af hans afløser. Tusk bliver som partiformand frem til 1. december, hvor han begynder sit nye job i Bruxelles. Foto: Statsministeren kontor.


  WARSZAWA: Der kommer alligevel ikke i dag, som annonceret, navn på hvem der skal afløse Donald Tusk som ny statsminister i Polen


  Uenighed om hvem der skal afløse Donald Tusk som statsminister og ny partiformand, betyder at det kan tage uger eller måneder, før en ny statsminister er på plads.

  Intern uro

  Det var ellers ventet, at parlamentsformanden Ewa Kopacz vil blive udpeget som Polens første kvindelige statsminister i dag. Men sådan gik det ikke. Der foreligger heller ikke noget tidspunkt for, hvornår den nye statsminister så bliver udpeget. Donald Tusk vil heller ikke gå af som partiformand, før 1.december. På den måde kan han sikre sig afgørende indflydelse på, hvem der bliver hans afløser.

  Først finansloven

  En talsmand for Donald Tusk siger til polennu.dk, at de næste dage vil gå med finansloven for 2015, og at der herefter vil blive høringer i partiets mange fora, inden der bliver sat navn på Polens næste statsminister.

  Forsvarsminister kandidat

  Efter hvad polennu.dk erfarer, har det vakt stor utilfredshed i det kriseprægede parti, at Donald Tusk egenhændigt, han peget på Ewa Kopacz. Store grupper i Borgernes Platform foretrækker forsvarsminister, Tomasz Siemoniak.

  Mere nyt onsdag

  Talsmanden for Donald Tusk siger til polennu.dk, at den polske statsminister vil udsende en pressemeddelelse onsdag om de næste skridt for at finde en ny statsminister i Polen.

  En ære at være

  – At være polsk statsminister er en ære, sagde Tusk sagde i sit første store tv-interview efter han lørdag blev udpeget af EU’s stats- og regeringsledere.

  Jeg føler mig i stor gæld til polakker alle mine dage, for det (at være statsminister, red.) er det vigtigste jeg nogensinde har gjort.

  Donald Tusk afsluttede også med, at selv hans politiske modstandere måtte være glade, da de nu endelig kunne slippe af med ham.