Ukraine afviser enhver forhandling om Krim

Trods historier i mange førende internationale medier om, at Ukraine er villige til at forhandle med Rusland om Krim, så afvises det igen i den ukrainske hovedstad. Foto: Piotr Łapiński, LAPP FOTO, Warszawa.

KIEV: Ukraine afviser igen enhver forhandling om Krim. Ingen forhandlinger med Rusland uden udgangspunkt i FN-aftalte grænser.


Ukraine vi ikke tale om afståelse af Krim. Ukrainerne fastholder de grænser, der er beskrevet af FN, fastslår Udenrigsministeriet i Kiev.

Ingen snak om Krim

Der bliver ingen forhandlinger med Rusland uden udgangspunkt i Ukraines grænser fra 2014, meddeler Ukraines udenrigsministerium. Trods citater i amerikanske medier, og efterfølgende refereret i de store internationale nyhedsbureauer, om at Ukraine er klar til at forhandle om Krim, så afvises det endnu engang konsekvent i Ukraine. Den tvivlsomme udmelding, har da heller ikke fået meget plads i det polske medier.

Lula: Tale om Krim?

Afvisningen af enhver forhandling uden respekt for grænserne, kom igen til udtryk, da den brasilianske præsident Luiz Inácio Lula da Silva torsdag sagde til den franske avis Le Figaro, at Ukraine skal give Rusland Krim-halvøen for at afslutte krigen.

– Den russiske præsident Vladimir Putin kan ikke erobre Ukraine. Måske skal vi tale om Krim. Zelensky kan heller ikke få alt, hvad han vil have. (…) Verden har brug for fred (…) vi skal finde en løsning, sagde den brasilianske præsident.

 Fredag ​​reagerede talsmanden for det ukrainske udenrigsministerium, Oleg Nikolenko:

 – Ukraine sætter pris på den brasilianske præsidents indsats for at finde en løsning, der vil stoppe den russiske aggression. Men en ting er helt sikkert: Ukraine handler ikke med sine landområder. Der er ingen juridisk, politisk eller moralsk grund til, at vi skal give afgive så meget som en tomme af ukrainsk jord, sagde talsmanden.

– Ukraines holdning forbliver uændret: Enhver forhandling for at genoprette freden i Ukraine skal være baseret på Ukraines suverænitet og en fuld genoprettelse af Ukraines territoriale integritet i overensstemmelse med principperne i FN-pagten, skriver Nikolenko også på Twitter.

I Ukraine er opskriften på fred enkel: Rusland skal trække sig ud af Ukraine. Putins anden angrebsbølge mod Ukraine blev indledt den 24. februar sidste år.