Ukraine forbyder import af polske æbler, løg, tomater og kål

Ukraine lukker for import af polske løg, tomater, kål og æbler. De to præsidenter skal forsøge at klinke skårne ved FN-generalforsamlingen i New York. Foto: Jakub Szymczuk/KPRP.

WARSZAWA: Ukraine svarer igen på Polens manglende vilje til at åbne for ukrainsk korn, og lukker af for polske æbler, løg, tomater og kål.


Ukraines viceminister for økonomi og handel, Taras Kaczka, siger til det polske medie Rzeczpospolita, at Ukraine nu vil forbyde import af polske æbler, løg, tomater og kål. Det kommer som reaktion på, at flere lande ikke vil åbne for import af ukrainsk korn, som det ellers er aftalt i EU. Spændingerne mellem Warszawa og Kiev øges.

Valgkamp og landbrug

Flere eksperter mener, at den polske kamp mod Ukraines kron, er en del af valgkampen for at fange de anti-ukrainske vælgere til valget den 15. oktober. Polens præsident Andrzej Duda siger, at grænserne ikke er lukket for ukrainsk korn i transit.

Selvom Europa-Kommissionen ophævede EU-embargoen, besluttede Polen, Slovakiet og Ungarn at forlænge den. Myndighederne i Kiev har anmeldt de ensidige beslutninger til Verdenshandelsorganisationen.

– Det er katastrofalt for Polens image i forbindelse med vores bilaterale forbindelser, men også – for at være helt ærlig – for vores internationale image, udtaler Dr. Marcin Zaborowski fra GLOBSEC, analytiker og tidligere direktør for det polske institut for internationale anliggender til Wirtualna Polska.

Nyheden om embargoen af ukrainsk korn, er på forsiden af ​​de internationale nyhedsmedier, CNN, BBC og mange andre. I forbindelse med international PR er denne konflikt absolut ikke god for os, siger analytikeren.

Løsning i New York?

Den tidligere polske ambassadør i Ukraine, Jan Pieklo, siger i et interview med Wirtualna Polska, at alt afhænger af, hvordan mødet mellem Andrzej Duda og Volodymyr Zelensky i New York forløber.

–  De to præsidenter har altid fundet et fælles sprog, deres bånd er meget personlige, fordi de er nære venner, siger den tidligere ambassadør.

– Vi bør derfor antage og håbe, at der kommer en form for enighed og et forsøg på at pacificere de stemninger, der kan være farlige for de polsk-ukrainske forhold, siger Jan Pieklo.

 

Ukrainsk korn  og polske æbler eller ej: Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil nemlig gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.