USA: Ukraine havde ventet dansk F-16 støtte i september

Ukraine havde ventet uddannede pilot og kampklare F-16 i næste måned. Men alt tyder på, at det først sker næste sommer. USA har tilbudt at overtage Danmarks opgave med F-16 støtten til Ukraine. Foto: Forsvaret.

KØBENHAVN: Ukraine havde håbet på at F-16 piloter der skulle uddannes i Danmark kunne indsættes i næste måned – det bliver næste sommer.


I Ukraine venter de på F-16 fly og uddannede piloter. Det har flere polske medier skrevet om de seneste dage, og i en generel stemning af kritik og utilfredshed over vestens langsommelige levering af våben, ammunition og andet udstyr til Ukraine. Amerikanske Washington Post skriver, at Ukraine havde ventet at F-16 fly kunne indsættes allerede i næste måned. Men det er der intet der tyder på.

Engang til næste sommer

Den første gruppe på seks piloter, er ikke uddannet før til sommer, siger højtstående embedsmænd i Ukraine til Washington Post. Beskeden kommer efter en lang række forsinkelser fra vesten af våben til Ukraine. I maj gav den amerikanske præsident Joe Biden tilladelse til at Ukraine kunne modtage F-16 fly.

I et svar på kritikken skriver Forsvarsministeriet i København til polennu.dk tirsdag:

– Det har længe været planen, at første del af F-16-træningsinitativet, dvs. udvælgelse og sprogundervisning af det ukrainske personel, ville blive igangsat i sensommeren – forventeligt i august. Forsvarsministeriet og Forsvarskommandoen er i tæt dialog med Ukraine og landene i F-16-træningskoalitionen herom. Forsvarsministeriet deler på den baggrund ikke opfattelsen af, at træningen er forsinket, skriver Forsvarsministeriet til polennu.dk

USA er klar til at overtage dansk opgave

Biden-administrationen siger nu for første gang, at USA er klar til at gennemføre F-16-træningen på amerikansk jord. En amerikansk embedsmand, siger til Washington Post at USA og Pentagon vil tage over, hvis ikke Danmark og Holland kan løfte opgaven. Han siger også, at de kan få fly og piloter sendt til USA, hvor der i forvejen uddannes 400 F-16 piloter hvert år.

Ukraines øverstkommanderende, general Valery Zaluzhny, har kritiseret landets vestlige partnere for at tro, at de ukrainske styrker kan gennemføre en storstilet modoffensiv uden at have moderne luftstyrker. Uden kampfly som F-16, går det ikke, lyder det fra generalen i Kiev ifølge Washington Post.

(Fortsættes under)

Danmark sagde ja

På et NATO-topmøde i juli meddelte danske og hollandske embedsmænd, at de sammen med ni andre lande; Storbritannien, Belgien, Canada, Luxembourg, Norge, Polen, Portugal, Rumænien og Sverige vil begynde uddannelse af piloter i august.

Trods spørgsmål fra det amerikanske medie, så vil Danmark og Holland ikke fortælle nærmere om F-16 indsatsens omfang og tidsplanerne.

Forsvarsministeriet i København har overfor Washington Post afvist at kommentere, hvor lang tid programmet vil tage. Ministeriet vil heller ikke svar på om der er forsinkelser. Den hollandske regering samarbejder med Rumænien om at etablere et træningscenter i Rumænien, men det kommer til at tage lang tid, siger amerikanske embedsmænd til Washington Post. Det lykkedes dog polennu.dk at få en kommentar fra Forsvarsministeriet, som vist ovenfor.

Det er fortsat uvist, om USA vil påbegynde træningen af F-16 piloter, som Ukraine havde ventet kunne indsættes i september. Men alt tyder på, at uden nye planer, så modtager Ukraine ikke nogen F-16 fly og piloter før næste sommer.

TV2 - Polen sender kampfly til Ukraine. Statsminister, forsvarsminister og chefredaktør. 20 mar 2023

LINK: Mere om sagen i Washington Post (kun engelsk)