Ukraine udleverer navne på Katyn bødler

  Mere end 20.000 højtstående polakker blev henrettet ved nakkeskud, da Sovjetunionen efter en hemmelig aftale med Nazityskland, angreb og besatte det østlige Polen for 70 år siden. Foto: Scene fra Andrzej Wajdas film Katyn.


  KIEV: Dokumenter med navne på bødler viser også, at der var tale om folkedrab, da Sovjetunionen henrettede polakker ved Anden Verdenskrigs start.


  Ukraine’s efterretningstjeneste har givet det polske Institut for National Erindring, en liste over bødlerne fra Roviensky oblast i 1939 og 1940.

  Dokumenter indeholder præcise optegnelser over bødlerne til de 350 polakker der blev henrettede på det sted. Papirerne indeholder også præcise beskrivelser af bødlerne, hvorfor de var der, og hvad de skulle lave.

  I alt blev over 20.000 polske officerer og andre henrettet ved nakkeskud af den hemmelige sovjetiske NKVD-enhed.

  Folkedrab

  Dokumenterne, der er dateret i 1956, viser også, at formålet med NKVDs massakren i Katyn-skovene var at udslette det polske samfund ved at myrde alle intellektuelle, officerer, rige og andre fremtrædende grupper af mennesker.

  Dermed mener polakkerne, at der er tale om folkedrab i konventionsmæssig forstand, og det gør det officielle Polen krav på.

  Rusland anerkender i dag henrettelserne, men afviser betegnelsen folkedrab.

  Med de nye dokumenter fra Ukraine, dokumenteres det for første gang, at betingelserne for betegnelsen ’folkedrab’ er opfyldt i henhold til en FN-konventionen fra 1948.

  Følsomt emne

  Dokumenter kommer på et tidspunkt, hvor der er gnidninger mellem Rusland og Polen. I sidste uge besluttede både den russiske Duma og det polske Sejmen, resolutioner om forskellige forklaringer på, hvad der skete, da Anden Verdenskrig startede.

  Den 17. september var det 70 år siden, at den Røde Hær angreb og besatte det østlige Polen, men russerne har svært ved at anerkende deres brutale fremfærd i det østlige Polen.

  Angrebet skete kun få uger efter Anden Verdenskrigs start, og efter en hemmelige aftale mellem Adolf Hitler og Josef Stalin.