Ukraines og Polens elnet vil blive forbundet i år

Polen Ukraine elnet
14 er døde af bakterie forgiftning og mange er indlagt på hospitalerne i den polske by Rzeszow. Myndighederne har endnu ikke fundet smittekilden. Arkivfoto.

GDANSK: Ukraine og Polens elnet vil blive forbundet til hinanden i løbet af i år, oplyser en højtstående polsk embedsmand.


Polen og Ukraine vil forbinde de to landes elnet med hinanden. Det sagde Piotr Naimski, der arbejder med strategisk infrastruktur i statsministeriet, på en konference mandag i Gdansk, oplyser IAR.

– Den nye ledning skal forbinde den polske by Rzeszów i det sydøstlige Polen, med Khmelnytskyi i det vestlige Ukraine, sagde Naimski. En strækning på over 400 kilometer. Ledningen er på 400 kV, sagde Naimski.

På samme konference sagde Olexander Motsyk, der arbejder for Ukraines energiminister, at den nye ledning går såvel eksport som import af strøm mulig. Han sagde også, at Ukraine med det nye elnet, kan forsyne Polen med strøm fra atomkraftværker, som der er 18 af i Ukraine.

LNG-terminal i Gdansk

Polen vil også forsøge at fremskynde byggeriet af ​​en terminal til flydende naturgas (LNG) ved Gdansk-bugten. Naimski oplyste også, at Polen vil bygge to terminaler. Anlægget var oprindeligt planlagt til at skulle stå færdigt i 2027. Beslutningen om at fremskynde færdiggørelse er en reaktion på efterspørgslen på LNG-gas fra Tjekkiet og Slovakiet, sagde Naimski.

Han fortalte også, at Polens nye gasrørledning fra Norge gennem Danmark, kendt som Baltic Pipe-forbindelsen, ville blive taget i brug til oktober, og komme op på den fulde kapacitet på 10 milliarder kubikmeter om året, allerede i december.

Russiske uafhængighed

Polen vil være uafhængig af russisk gas, ikke mindst efter Kremls invasion af Ukraine og de russiske krav om at gassen skal betales i rubler.

Konferencen i Gdansk fortsætter tirsdag.