Ukraines præsident aflyser besøg i Polen i dag

  Viktor_Janukovitj

  Ukraines præsident Viktor Janukovitj har meldt afbud til Polen i dag. Præsidenten er heller ikke med, når den polske præsident Bronislaw Komorowski besøger Ukraine senere på måneden. Anledningen er 10-års dagen for et mindested for 3.800 polske officerer. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Ukraines præsident Viktor Janukovitj ringede i går til sin polske kollega Bronislaw Komorowski, for at aflyse sine aftaler i Polen i dag. Et andet planlagt møde mellem de to præsidenter i Ukraine, blev også aflyst.


  Viktor Janukovitj, der blev valgt som præsident i Ukraine i februar, meddelte hans polske kollega Bronislaw Komorowski sin beslutning under en telefonsamtale i går. Den ukrainske præsident skulle efter planen have deltaget i en økonomisk konference, skriver det polske nyhedsbureau PAP.

  Ballade i Kiev

  Der er ikke angivet nogen årsag til afbuddet, men uenighederne i ukrainsk politik blev i går udstillet, da ukrainske parlamentsmedlemmer kom i fysisk slagsmål med hinanden under behandlingen af en krisepakke. En krisepakke der bl.a. betyder at priserne på olie og gas fordobles for de ukrainske forbrugere.

  Afbud til ’Katyn’

  Janukovitj meddelte også den polske præsident, at han ikke kan mødes med ham, den 25. september, da den ukrainske præsident skal til USA. Polens præsident Komorowski kommer til Kharkiv i Ukraine, for at deltage i 10-året for åbningen af mindestedet for 3.800 polske officerer, der blev henrettet under den såkaldte Katyn-masssakre i 1940. 3.800 polske officerer blev myrdet i Kharkiv.

  Til lykke med valget

  Under telefonsamtalen lykønskede Janukovitj også den polske præsident med valgsejren den 4. juli. Den ukrainske præsident udtrykte håb om tæt og intensivt samarbejde mellem de to lande.

  Orange-revolution slut

  Forholdet mellem Polen og Ukraine er kølet ned siden den Moskva-venlige Viktor Janukovitj kom til magten i februar, hvor han vandt over den tidligere præsident og leder af Orangerevolutionen Viktor Yushchenko.