Ukraines præsident er på besøg i Polen

  I går ankom Ukraines præsident Viktor Yushchenko til den polske hovedstad på et todages besøg. Her blev han modtaget af den polske præsident Lech Kaczynski. Foto: Ukraines Præsidentkontor.


  WARSZAWA: Viktor Yushchenko ankom igår på et to-dages besøg i Polen, hvor han skal mødes med sin kollega Lech Kaczynski og premierminister Donald Tusk.


  I går ankom Ukraines præsident Viktor Yushchenko til den polske hovedstad på et todages besøg. Han blev modtaget af den polske præsident Lech Kaczynski.

  Energi og rørledning

  Den ukrainske præsident skal bl.a. have møder med polakkerne om energisamarbejde, og om den nye olieledning mellem Odessa-Brody-Plock.

  Ruslands nylige forsøg på at give Polen skylden for Anden Verdenskrigs start, vil formentlig også blive et emne i den polske hovedstad.

  Under besøget skal den ukrainske præsident mødes med flere polske regeringsmedlemmer og premierminister Donald Tusk.

  EM fodbold

  Europamesterskaberne i fodbold, som efter planen skal spilles i både Polen og Ukraine i 2012, vil også blive et emne under præsidentens besøg.

  Ukraine har modtaget flere gule kort af UEFA, der endnu ikke er tilfreds med forberedelserne. Kun forholdene i den ukrainske hovedstad Kiev er godkendt af UEFA, og det er ikke nok for præsident Michal Platini.

  De polske stadions og forhold i øvrigt er blevet godkendt.

  Fælles minde

  Præsidenterne Kaczynski og Jusjtjenko skal også afsløre et monument i den ortodokse kirkegård i Warszawa til minde om ofrene for hungersnøden i Ukraine i 1932 og 1933.

  Krisen var udtænkt af Sovjetunionens daværende leder Josef Stalin, der var i krig mod de ukrainske og polske bønder. En krig der kostede 3,5 millioner mennesker livet.

  Støtte til Ukraine

  Det officielle Polen vil også benytte besøget til at gentage en uforbeholden støtte til Ukraines optagelse i både EU og NATO.

  I dag vil præsident Jusjtjenko besøge den polsk-ukrainske grænseby Przemysl, hvor han skal mødes med repræsentanter for det ukrainske mindretal og de lokale myndigheder.