Ukraines statsminister: Polen er uvenlig og populistisk

Mens Polens statsminister meddelte at de polske grænser vil forblive lukket for ukrainsk korn, var Ukraines statsminister Denys Shmyhal i selskab med den amerikanske ambassadør. Her er der massiv støtte til Ukraine med nye milliarder og våben og stor tilfredshed, som billedet viser. Men den ukrainske statsminister kalder nu Polens handling med at blokere for ukrainsk korn - som Rusland også gør - for en uvenlig og populistisk politik. Foto: Twitter/AU.

KIEV: Ukraines statsminister beskylder Polen for at være uvenlig og populistisk. Blokering af korn vil påvirke den globale fødevaresikkerhed.


Ukraines statsminister Denys Shmyhal langer hårdt ud efter Polen, efter at hans polske kollega onsdag meddelte, at Polen vil hindre import af korn fra Ukraine. Det vil polakkerne gøre uanset hvad EU mener om sagen.

Den ukrainske regeringsleder mener at Polen optræder populistisk og uvenligt. Det skriver han på twitter torsdag.

(Fortsættes under)

Ukraines statsminister: Opfordring til EU

Det er et uvenligt og populistisk træk, og det vil få alvorlig indflydelse på den globale fødevaresikkerhed og på Ukraines økonomi, skriver Denys Shmyhal.

– Rusland har forstyrret kornaftalen, ødelagt infrastrukturen i vores havne ved Sortehavshavet og har endnu engang fremkaldt en global fødevarekrise. Midt i denne krise har Polen så tænkt sig at fortsætte med at blokere for Ukraines korneksport til EU. Dette er et uvenligt og populistisk træk, som vil få alvorlig indvirkning på den globale fødevaresikkerhed og på Ukraines økonomi, skrev den ukrainske regeringsleder.

Shmyhal opfordrer samtidig Ukraines partnere og Europa-Kommissionen til at sikre uhindret eksport af alle ukrainske landbrugsprodukter til EU.

– Det vil være solidaritet, og ikke kun i forholdet til Ukraine, men i forhold til hele verden, der er afhængige af vores korn, siger Ukraines statsminister.

(Fortsættes under)

Rusland brød kornaftalen

Moskva trak sig fra den såkaldte kornaftale, der skulle sikre forsyningerne af russisk og ukrainsk korn til resten af verden. Herefter indledte russiske tropper to bølger af angreb på Odessa. I nat ramte granater en korn- og olieterminal. 60.000 tons ukrainsk korn blev ødelagt, korn der skulle have været leveret for to måneder siden.

Onsdag meddelte Ruslands forsvarsminister, at man anser alle skibe der sejler til Ukraine fra Sortehavet, som fjendtlige skibe, og dermed bombemål. Samtidig meddelte den polske regering, at der ikke kommer korn til Polen fra Ukraine, uanset hvad EU mener.

FN-korridor skal sikre korn

Ukraines præsident Zielinski, opfordrede torsdag FN til at oprette en zone til fødevaretransporten.

Der skal være valg i Polen – formentlig den 15. oktober – og de polske landmænd udgør en stor del af den traditionelle vælgerskare for regeringspartiet.

Valg i Polen 2023 – få et overblik her!

Vi synes det er fint, med import af korn fra Ukraine. Til gengæld har vi fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil nemlig gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt.

Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk. Du kan gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.