Undersøgelse: Lech Walesa har betydet mest

  5_polakker

  En undersøgelse blandt historieinteresserede, viser hvem der har betydet mest for Polen økonomisk og politisk. Foto: Historia.


  WARSZAWA: En undersøgelse blandt historieinteresserede polakker viser, at Lech Walesa og pave John Paul II har betydet mest for Polen.


  En undersøgelse om hvem der har betydet mest for polsk politik og økonomi, viser at det er Polens Nobelfredsprismodtager, Lech Walesa der scorer højest – efterfulgt af den tidligere polske pave John Paul II.

  Tusk nummer 5

  Først på tredjepladsen kommer manden der udråbte Polen som en stat for 100 år siden, marskal Josef Pilsudski. På fjerdepladsen kommer hjernen bag Polens økonomiske planer op gennem 1990erne, Leszek Balcerowicz, som også har været vicestatsminister i den første frie regering. I seks år var han også chef for den polske nationalbank. På femtepladsen kommer Polens tidligere statsminister gennem næsten to perioder Donald Tusk, der i dag er EU præsident.

  Kaczynski statue

  Undersøgelsen er blevet aktuel, efter der blev opstillet en seks meter høj statue af Polens præsident fra 2005 – 2010, Lech Kaczynski, som blev slået ihjel ved en flyulykke i Smolensk. Kritikere mener ikke, at præsidenten har gjort en særlig indsats for Polen, og det synspunkt bakkes nu op af undersøgelsen.

  Det er Polens stærke mand – Jaroslaw Kaczynski og bror til den afdøde præsident, der har fået trumfet statuen igennem, trods modstand fra bystyret i hovedstaden.