Unge polakker er mindre katolske end tidligere

  kirke_i_warszawa

  De unge i Polen fravælger kirken. Forskellen på den religiøse indstilling mellem generationer er størst mellem polske unge og gamle. Arkivfoto.


  WARSZAWA: En undersøgelse om religion i mere end hundrede lande, afslører at de unge polakker vender den katolske kirke ryggen i forhold til tidligere.


  Polen står for det største udsving – og måske den største overraskelse, i en ny international undersøgelse om religiøsitet i 108 lande verden over.

  En lang række spørgsmål er stillet til borgerne i lande, som f.eks: Går du i kirke hver søndag? – beder du hver dag? – viser tendenserne for religionerne i landene.

  Resultaterne er klare: de unge er mindre religiøse end deres forældre – det er en global trend.

  Polsk verdensrekord

  Men det er en stor overraskelse, at den største ulighed i religionsopfattelsen mellem unge og ældre er allerstørst i Polen.

  Landet er den globale leder, når det gælder religiøs tilbage gang fra generation til generation. Og i to kategorier. På et spørgsmål om, hvor vidt man går i kirke en gang om ugen, svarede 55 procent over 40 år ja, mens det tilsvarende tal for de unge var på blot 26 procent. Det er en forskel på hele 29 procent, hvilket er verdensrekord.

  Daglig bøn

  På et andet spørgsmål til de to generationer, skulle der svares på om man bad en daglig bøn. Hertil svarede 39 procent af polakker over 40 år ja, men kun 14 procent af de unge kom med samme svar. Den store forskel er kun overgået af Japan, ifølge undersøgelsen.

  Det er det amerikanske Pew Research Center der gennemfører den årlige undersøgelse.